Tisztelt Szőregiek!

Sajnálatos módon megint egy figyelmeztetéssel kell kezdenem az írásomat. Gondolom észrevették, hogy az idén még nem kaptak számlát a lakossági szemétszállításról. Kérem, tudatosan rakják félre a korábbi számláknak megfelelő összeget, mert értesüléseink szerint a „Nemzeti Szemétszámlázó” szeptember előtt nem lesz képes számlákat kibocsátani. Ez azt jelenti, hogy lehet, hogy tíz havi számlát kapnak! A kormánysajtó szerint az ok, az, hogy a  szolgáltatók rosszul adták meg az adatokat. A szolgáltatók szerint a „Nemzeti Szemétszámlázó” folyamatosan változtatja az adatszolgáltatásra vonatkozó igényeit. Véleményük szerint már rég birtokában vannak azoknak az adatoknak, ami alapján a szolgáltatók korábban maguk kiállították a számlákat!

Vigyázzanak, nehogy hátralékba kerüljenek, vagy felboruljon a háztartásuk anyagi egyensúlya. Ugyanakkor azt is tudniuk kell, hogy nemcsak nem szedi be a díjat, de a szolgáltatóknak sem  fizet a cég. Amint az a Délmagyarországban megjelent a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek is adósa. Ezért 350 milliós hitelkeretet kellett a legutóbbi Közgyűlésen biztosítani a város tulajdonában álló cégnek!

A Közgyűlésen más fontos döntések is születtek. Átalakítottuk a lakásrendeletet, hogy biztosítsuk, hogy a legjobban rászorulók juthassanak lakáshoz, az országosan egyedülálló szociális lakásprogramunk keretében. Az év végére 400 fölé emelkedik a felújított, és kiutalt  ilyen lakások száma.

Olcsóbb bérlethez juthatnak hozzá a mozgássérült gyermekek kísérői a szegedi tömegközlekedésben, annak ellenére, hogy az állam gyakorlatilag kivonult annak a támogatásából.

Sajnos, meg kellett egy kellemetlen döntést is hozni a közétkeztetési díjak kapcsán. A minimálbér emelkedés miatt a szolgáltató jelezte, hogy a jelenlegi árak mellett, csak csökkenő minőséget, vagy mennyiséget tudna szolgáltatni. Szegeden két éve nem volt emelés, és a mostani 5% is jóval alacsonyabb annál, mint amit a hozzánk hasonló helyzetű városokban már januárban meghoztak. A várost irányító többség úgy gondolja, hogy a mennyiségből és a  minőségből azok miatt nem engedhetünk, akik rászorulnak az ingyenes étkezésre az iskolákban, ők egyre többen vannak! Sokuknak ez az egyetlen valódi étkezés a nap folyamán!

Ennél sokkal kedvesebb eseménnyel indult a Közgyűlés. A szőregi Csipkerózsikák és a Rózsahölgyek egy-egy szál rózsával hívták meg a képviselőket a XIX. Szőregi Rózsaünnepre.

Nem az én tisztem megítélni az ünnep sikerességét. Én csak annyit tudok mondani, hogy nem történtek nagy bakik. A szervezésben és a lebonyolításban résztvevők tisztességgel elvégezték amit vállaltak. Ezért én végtelen hálás vagyok nekik, és köszönöm a segítségüket. Tudom, hogy sosem jó, ha kiemelünk résztvevőket, mert jogosan érezhetik igazságtalannak azok, akik kimaradtak, de néhány szervezetet azért meg kell említenem, akik a legtöbbet vállalták. Az egyik ilyen a Kocsis Flora Kft., akik a felvonuláson résztvevő járművek, és a színpad díszítése mellett a többi kiállításhoz is a szükséges anyagok legnagyobb részét is biztosították. Nem hagyhatom ki a Szőregi Rózsahölgyek Rendjét sem, akik sok más mellett, a fő helyszínek  díszítését is végezték. Az idén olyan szerencsések voltunk, hogy négy rózsaföldet is meg tudtak nézni az érdeklődők. Köszönjük a deszki Agrirose Kftnek, Bata András Faiskolájának, a Hegedűs  Kertészetnek, és a Márk Rózsakertnek, hogy fogadták vendégeinket. A programok szervezésében és lebonyolításában a Tömörkény István Művelődési Ház dolgozói érdemelték ki elismerésemet és hálámat. Végül, de nem utolsó sorban köszönettel tartozunk a Szegedi Városkép és Piac Kft.-nek a körülmények biztosításáért. Természetesen az egész rendezvényt a Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése által biztosított támogatás tette lehetővé. Köszönet érte!

Néhány szó arról is, hogy közben mi történt, történik a városrészben. Megindult a buszmegállókban az előtető alatt lévő padok felújítása, a fém ülőkéket újrafestették, a fapadok léceit javították, újrafestették. A szőregi részönkormányzat finanszírozásában egy pad került a Novával szembeni buszmegállóba. A többi a buszmegállókban, illetve azok közelében lévő padok felújítása bekerült a városi programba, így később kerül rájuk sor. Várom a buszmegállóknál lévő kerékpártámaszok cseréjére, számának bővítésére vonatkozó árajánlatot. Várható, hogy a korábban, a játszóterekről elvitt nem szabványos játékok pótlása befejeződik.

A legközelebbi helyi rendezvény a szőregi csatáról szóló megemlékezés, koszorúzás lesz, augusztus 4-én pénteken, amire mindenkit szeretettel várunk.

A nyári szünet alatt nem a szokásos időpontokban lesznek a fogadóóráim: július 5., 19., augusztus 2., 16., és 30., mind szerda, 15.00-17.30 között.

Mindenkinek kívánok jó üdülést, pihenést a nyárra, és akik dolgoznak, azoknak kevés problémát és idegeskedést!

Üdvözlettel:

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu