Mikor ezt a levelet írom, még előttünk van a Karácsony, és a Szilveszter is, de már meggyújtottuk az adventi koszorú mind a négy gyertyáját, és eljött a Mikulás is. Az idei gyertyagyújtások a 200 éves iskola jegyében zajlottak. Egykori diákok, tanárok gyújtottak gyertyát a Plébános úrral. Köszönetet kell mondanunk azoknak, akik megszervezték azt, hogy mindig legyen tűz, ahol melegedhettünk, meleg tea, amit megihattunk, zsíros kenyér, ha éhesek voltunk. Ki kell emelni Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazgatónőt, aki az idén is kezében tartotta az irányítást. Őszintén szólva, én éreztem egy kis szomorúságot is a részéről, úgy gondolom, hogy volt ebben egy kis búcsúzás is, hiszen januártól az állam végleg elveszi az önkormányzatoktól az iskoláikat, attól függetlenül, hogy azok akarják adni, vagy sem. Teljes bizonytalanságban vagyunk. Nem tudjuk, hogy hogyan fog működni az SZTK, amely átveszi a szegedi iskolákat a KLIK-től. Nem tudjuk, hogy hogyan segíthetjük a továbbiakban a mi saját iskolánkat anélkül, hogy az a segítség belekeveredjen a nagy közösbe, és esetleg ne is arra használják fel, amire adtuk. Köszönöm, hogy olyan sokan eljöttek, és megtisztelték az Igazgatónőt!

A korai lapzárta miatt, még nem tudom, csak remélem, hogy nem történt semmi tragédia az ünnepek alatt Szőregen. A múlt héten ugyanis, szívszorító élményben volt részem. A Szociális Iroda listája alapján közel hetven élelmiszer csomagot osztottunk szét a rászorulók között. Néhányan, számomra eddig ismeretlenek voltak. Velük igyekeztem elbeszélgetni, megismerni pontos körülményeiket. Elszomorító, olykor reménytelennek látszó sorsokkal találkoztam. Ugyanakkor azt is láttam, hogy a nyomasztó körülmények ellenére sem adják fel. Keresik a kiutat, körülményeik javításának lehetőségeit. Meggyőződtem róla, hogy megérdemlik a közösség támogatását. Az idén sajnos jóval kevesebb felajánlás érkezett tűzifára, csak néhány nagyon rászoruló kap (remélem, amikor olvassák, már kapott) öt-öt mázsa fát a korábban kiszállított városi kereten felül. Köszönet jár az önzetlen adományozónak! Köszönettel tartozunk a Szegedi Környezetgazdálkodási Non-Profit Kft. vezetőjének is, aki azzal segített, hogy a cégnél keletkező fa aprítékból juttatott, hogy a Téglagyárnál, és a szőregi tanyákon lakók gondjait egy kicsit enyhíthessük. Gondolom, hogy többen olvasták Mariannék történetét a Délmagyarországban. Őket segítette meg egyik nyugdíjasunk azzal, hogy átadta nekik a Kormánytól kapott Erzsébet utalványt! Mélységesen tisztelem érte! Rengeteget segített!

Keresnünk kell hát azokat az utakat, amelyek folyamatosan biztosítják, hogy segíthessük a rászorulókat. Szeged Megyei Jogú Város 2017-es költségvetésének fő számai még nem ismertek, de azt tudni lehet, hogy a szociális kiadások, amelyek többszörösei a hasonló méretű városokénak, nem fog 2017-ben sem csökkenni. Ez azonban nem elég! Várom mindazokat, akik még nem kerestek meg, és úgy gondolják, hogy módjukban, akaratukban van a segítség.

Januárban rögtön megrendezésre kerül az év első jótékonysági eseménye, „a szőregi disznótor”, január 21-én. A tavalyi tapasztalatok alapján szeretnénk javítani rajta. Szeretettel várjuk azoknak a kis közösségeknek a nevezését, akik úgy gondolják, hogy szívesen megmutatják tudásukat a kolbászkészítésben. A legfontosabb alapanyagot a részönkormányzat biztosítja. A nemes vetélkedés bírájának pedig szeretettel várunk minden Szőregen lakót, akik adományaikkal szavazhatnak a csapatokra. A pontos részleteket a művelődési ház teszi közzé!

A másik fontos esemény január 27-én lesz a művelődési házban. Ekkor szeretnénk megköszönni Csergő doktor úrnak, hogy ilyen hosszú ideig kitartott, gyógyította a szőregieket. Persze, ennél Ő sokkal többet tett, hiszen volt, amikor egész Szeged egészségügyét támogatta. Tudjuk, hogy az Ő, és Szántó doktor úr hozzájárulása nélkül ma nem lenne gyermekrendelés Szőregen. A köszöntést Fábri Géza és Fábri-Ivanovics Tünde népzenei koncertjével szeretnénk megkoronázni. Mindenkit szeretettel várunk, kérjük tiszteljék meg ezt a nagyszerű embert!

Térjünk vissza azonban a rögös valósághoz. Számos bejegyzést tettek a választókerület lakói a csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatban a Kirendeltségen felfektetett füzetbe. Január során megbeszélés lesz a Vízmű vezetőivel és szakembereivel. A fejleményekről remélem, rövidesen beszámolhatok.

Végezetül pedig, a múlt havi „termelési jelentésből” kimaradt, a Napfény köz új aszfaltburkolata, és a Deszkre vezető kerékpárútnak a Hősök terétől, a városhatárig terjedő szakaszának a javítása.

Üdvözlettel:

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu