Tisztelt Szőregiek!

Legutolsó levelem írása óta majdnem másfél hónap telt el. Nem tudok semmi olyanról, amitől akkor tartottam a beköszönő nagy hideg miatt. Nem hűlt ki senki a fűtés hiánya miatt. Sajnos, a január sem volt kegyes hozzánk, és a Polgármesteri Hivatal Szőregi Kirendeltségéhez egyre többen fordultak azzal, hogy elfogyott a tüzelőjük, négy-hat fokban fagyoskodnak otthon. A városi keret már korábban kimerült, ezért kérem azokat, akiknek a kertjében levágott ágak, kiszáradt fák vannak, és szívesen felajánlják a náluk elesettebbeknek, hogy hagyják meg nevüket, címüket, esetleg telefonszámukat a Kirendeltségen, hogy a Részönkormányzat segítségével eljuttassuk a tüzelőt a rászorulóknak.

Az év első jótékonysági eseménye, a kolbászmesterek versenye is lezajlott januárban. Nyolc csapat jelentkezett, amelyekből végül néhányan összefogva együtt indultak a versenyen. Így csapatonként 10-12 kg közötti húsmennyiségből készültek a kolbászok. Őszintén szólva, komoly gondba lettem volna, ha a kolbászok minősége alapján kellett volna eredményt hirdetni a versenyben. Mindenki kitett magáért. Ugyancsak kitettek magukért az adományozók is, mert annyi pénz összegyűlt, hogy negyven élelmiszer csomagot tudunk összeállítani azon túl, hogy mintegy tíz családot meg tudtunk vendégelni a versenyből megmaradt kolbásszal. A csomagokat február második hetében fogjuk szétosztani a Részönkormányzat tagjai segítségével. Köszönet a nagylelkű támogatóknak! Számomra minden csapat egyformán győztes volt, mindegyiküknek köszönöm, hogy feláldozták egy napjukat, és remélem, hogy jól érezték magukat a rendezvényen!

A Tömörkény István Művelődési Ház, és a most 200 éves Kossuth Lajos Általános Iskola is több rendezvénynek volt színhelye januárban. Az iskola aulájában kiállítás nyílt az iskola történetéről, amit a diákok színvonalas műsora vezetett be. A művelődési házban még látható a Tömörkény István 150. születésnapja alkalmából összeállított kiállítás. Ha arra járnak, mindkettőt feltétlen nézzék meg!

A művelődési házban köszöntöttük Dr. Csergő Tibor főorvos urat, aki 1990 óta szőregi körzeti, illetve háziorvos. Az esemény házigazdájaként utánajártam a főorvos úr életútjának, és egy csodálatosan sokrétű, eseménydús történetet találtam. Nagyon nehéz volt választani, hogy mit említsek meg az ismertetőben, anélkül, hogy túl hosszúra nyúlt volna. Szántó doktor úr is szólt az eddig együtt eltöltött időszakról. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében egy hollóházi porcelán vázát adtam át főorvos úrnak. Személyes ajándékom a Fábri-Ivanovics házaspár koncertje volt. Akik nem jöttek el, magukra vessenek, sokat veszítettek!

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a 2017 éves költségvetésének elkészítésével van elfoglalva. Akik a helyszínen vagy a Városi TV-n keresztül megnézték Dr. Botka László polgármester úr, immár szokásos, az évi első Közéleti Kávéház kereteiben adott interjúját, azoknak már nem mondok újdonságot azzal, hogy Szeged városa megint másként gondolkozik a jövőről, és ahelyett, hogy csökkentené polgárainak a jólétét, a város élhetőségét biztosító kiadásait, növeli azokat. A kormány által teljesen megszüntetett szociális támogatást immáron félmilliárdos kerettel pótolja, növelve a lakhatási és a gyermekek támogatását. Emeljük az útfelújításokra szolgáló keretet is, szintén félmilliárd forintra, amibe nem értendő bele az EU-s keretből felújítandó városrészek útjainak a kerete. Tesszük mindezt úgy, hogy szinte utolsóként a megyei jogú városok között, nem vetünk ki új adókat a polgárainkra. Kevesen tudják, de egy átlagos szőregi ház tulajdonosa, a szomszédos megyei jogú városban 100-120 ezer forint adót fizetne csak a háza után. Mi elkötelezettek vagyunk abba az irányba, hogy ilyet nem teszünk!

Üdvözlettel:

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu