Tisztelt Szőregiek!

Az idén is nagyon gyorsan elszaladt a nyár. Remélem, hogy Szőregen mindenkinek sikerült egy kicsit megpihenni, a szokásosnál több időt tölteni a családjával, lesimítani idegvégződéseiről a mindennapi élet okozta csomókat.

Kicsit vissza kell nyúlnom az időben, ugyanis az Önöknek írt júliusi levelem teljes terjedelmét kitöltötte a Rózsaünnep, pedig júniusban más is történt, amiről be kell számolnom. Korábban írtam Önöknek arról, hogy komoly gondok lehetnek a hulladékszállítás számláinak a kibocsátásával. Gondolom észrevették, hogy április óta senkinek nem kellett ilyet fizetnie. Sajnos ennek  nem a „rezsicsökkentés” az oka, hanem az, hogy a legrosszabb várakozásaink valósultak meg a „Nemzeti Szemétszámlázó” felállításával, működésével kapcsolatban. Máig sem tudja senki megmondani, hogy mikor, és milyen ütemezésben fognak megérkezni Szegedre a számlák. Szeretném újra felhívni a figyelmüket, hogy minden hónapban tegyék félre a korábbi számláknak megfelelő összeget, mert lehet, hogy még hónapokig várniuk kell! Tudom, hogy nagy a kísértés, különösen ott, ahol alacsony a jövedelem, hogy elköltsék, de nem lenne jó, ha olyanok, akik eddig nem rendelkeztek közüzemi tartozásokkal, emiatt kerülnének ebbe a helyzetbe. Több mint kétszáz egyedülálló nyugdíjas kérte az Önkormányzat Szőregi Kirendeltségén is a kisebb, 60 literes kukát, hogy továbbra is az alacsonyabb díjat fizethesse. Végül húszan vették igénybe a Részönkormányzat segítségét az edények kicserélésében. Köszönet jár Bálint Jánosnak, a Szőregi Nyugdíjasokért Alapítvány vezetőjének, aki teherautójával együtt segített a régi edények összegyűjtésében, az újak kiszállításában.

Nyár elején kellemes meglepetés ért, amikor értesítettek a Városházáról, hogy beindul a közutak felújításának az idei, első üteme. Ugyanebbe a körbe nem került bele az általam kért Napfény köz, és a marostői Melinda utca aszfaltozása, de kaptunk száz köbméter mart aszfaltot, amiről őszintén szólva már lemondtam, és amelyet fel tudtunk használni a Hősök terén a Gazdaboltnál lévő parkoló és a Juhásztelepi dűlő (amit Csordalejáróként ismernek) javítására. Ezeket a területeket az év első felében már előkészítették, a nagyobb lyukakat feltöltötték. Köszönet azoknak, akik igen gyorsan, és hatékonyan megszervezték az aszfalt terítését, és bedolgozását. Haladni fogunk tovább a parkolók kialakításával a Gazdabolt és az orvosi rendelő között, és a temetőnél is.

A Hősök terén ígéretet kaptunk a parkolóban lévő sziget növényzetének a cseréjére, Szőregre jellemzőbb átalakítására is. Remélem, hogy a városi útjavítások második üteméből is kapunk darált aszfaltot, és sorra kerül a Marostorok utca vége is a javításban. Nem jó hír, hogy a Juhásztelepi dűlőn lakók már arról számoltak be, hogy olyan munkagépekkel is rendszeresen arra járnak, amelyek összsúlya meghaladja az utcára érvényes korlátozást. Kérem, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat, mert így rövidesen visszajuthatunk a korábbi helyzetbe, és kárba veszik a befektetett, igen szűkösen rendelkezésre álló pénz.

Ugyanezt szeretném kérni a Szerb Utcai Óvoda előtt elrendelt sebességkorlátozással kapcsolatban is. Éppen a szabadságomat töltöttem, amikor felhívtak, hogy hogyan gondolom, hogy azt oda kirakattam. Szeretném tisztázni, hogy nem én rakattam ki, hanem az óvodába járó gyerekek szüleinek a kérése teljesült, már kb. három hónappal azelőtt, hogy ellene a panasz érkezett. Úgy látszik, hogy addig, amíg az első büntetéseket ki nem rótták, nem is vették észre. Kérem tehát, hogy legalább a reggeli és a délutáni órákban, amikor hozzák-viszik a gyerekeket, óvatosan közlekedjenek arra. Kérni fogom a kiegészítő, időbeli korlátozást elrendelő táblák kihelyezését.

Örömmel számolok be arról is, hogy a Nefelejcs utca végén is megújult a járda, amihez jelentősen hozzájárult, hogy az ott lakók kalákában, saját maguk végezték el a Részönkormányzat által biztosított járdalapok lerakását. Köszönöm mindazoknak, akik ott dolgoztak! Nagyon örülnék, ha más utcákban is lenne hasonló összefogás, mert a felújítás költsége így majdnem tizede lett annak, amit az előző évben a Kamaratöltés oldalában lévő járdára kaptunk. Szerencsére az akkor belekerült a városi felújítási keretbe.

Elhelyeztük Szeged MJ Város Önkormányzata és a Szőregi Részönkormányzat koszorúit a szőregi csata áldozatainak az emlékművénél, a Makai út végén lévő keresztnél, és a Hősök terén az emléktáblánál. Köszönöm azoknak, akik a rendkívüli hőség ellenére megtiszteltek jelenlétükkel.

Augusztus közepén Szeged MJ Város beadott egy pályázatot, a maximális számú, tíz szabadtéri edzőpálya kialakítására. Sikerült Szőregnek a húsz választókerület közül a tíz jelölt helyszín közé
bekerülni. Bízzunk benne, hogy a város pályázatát a támogatandók közé sorolják, és akkor a most rendszeresen a betonon futók egy profi futópályával, és egyéb testrészeiket is erősítő gépekkel gazdagodnak.

Tisztelettel:

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu