Tisztelt Szőregiek!

E havi levelemet is a hulladékszámlák ügyével kell kezdenem. Már tudjuk, hogy októbertől újra érkeznek a számlák, szerencsére nem egyszerre. Decemberig minden hónapban kéthavi számla érkezik, hogy behozzák a lemaradást. Remélem, hogy mindenki megfogadta korábbi tanácsomat és, nem költötte el az erre való pénzt. A számlákat azonban még mindig nem a „Nemzeti Szemétszámlázó” hanem megbízás alapján a szolgáltató bocsátja ki.

Szőreg ebben az évben több évfordulót is ünnepel. Kétszáz éve, októberben kezdődött az a településen általános iskolai oktatás, ezért egy éven keresztül több eseményt is ennek a jegyében rendeznek meg Szőregen. Ezek közül lesznek olyanok, amelyek hagyományosan a művelődési házban voltak, de erre az évre átkerülnek az általános iskolába. Az első egyik ilyen, az 1956-os forradalomról szóló megemlékezés lesz, amelyet 2016. október 21-én pénteken 13.00 órakor az iskola aulájában tartunk. A műsort, mint eddig is minden évben a diákok adják. Éppen a jubileumi évre való tekintettel megtisztel bennünket Szabó Sándor választókerületünk országgyűlési képviselője, sőt elvállalta az ünnepi beszéd megtartását is. Kérem, hogy aki teheti, jöjjön el, nézze meg diákjaink műsorát, hallgassa meg a képviselő urat.

Szőreg védőszentjét Alexandriai Szent Katalint bállal és kirakodó vásárral ünnepeltük az eddigi években. Az idén az iskola évfordulójára való tekintettel a bált az iskola magánalapítványa fogja rendezni, előre hozva a hagyományos farsangi iskolabált. Bízom benne, hogy korábbi nagylelkű adományozóik most is tudják támogatni őket.

Különösen fontos ez, mert a 2017 januárjától, az iskolák életét meghatározó szabályok változása miatt egyenlőre nem tudjuk, hogy mekkora lehetőségei maradnak Szeged MJV Önkormányzatának, hogy támogassa az iskoláit, mert már a fizikai fenntartás jogát is elveszik a településektől, és állami keretekben oldják meg. A szőregi részönkormányzat, az elmúlt két évben is adott az iskolának működési támogatást, a nem túl bőséges választókerületi keretből. Ezt nemcsak fenntartani, hanem a lehetőségekhez mérten bővíteni is szeretnénk. Ugyanolyan mértékben támogattuk a két óvodát, és a bölcsödét is. Biztos vagyok benne, hogy az intézmények vezetői találnak jó helyet a pénznek.

A szeptemberi hónap azonban nem csak a tanulásról szólt a szőregi diákoknak. Két alkalommal is gyerekzsivajtól volt hangos Szőreg egyik legszebb természeti kincse, a Budzsáki-erdő. A Szőregi Erdei Iskola és Erdészház adott otthont a remélhetőleg már hagyománnyá váló szilvalekvár főzésnek, amelyről Városi Televízió is hírt adott.

Ugyancsak az erdei iskola látta vendégül, azokat a hetedikes diákokat, akik az erdő idei lomtalanításában segédkeztek. Megdöbbentően sok kirakott szemetet hulladékot találtunk, annak ellenére, hogy már nem először rendeztük meg ezt az akciót. Csak autó külsőből, a kocsin fölül jutott volna még egy utánfutóra is. Jó volt látni a diákok lelkesedését. Köszönet a munkájukért, és köszönet az erdei iskola tulajdonosának a vendéglátásért, amelyből kijutott a szeptember elején hozzánk vendégségbe érkező erdélyi diákoknak is.

Október 13-án, 16 órától, egy kis műsorral ünnepeljük az idősek világnapját is a Tömörkény István Művelődési Házban, melyre mindhárom Szőregen tevékenykedő nyugdíjas szervezet tagjait meghívtuk. Kérem, jöjjenek és érezzék jól magukat!

Tisztelettel:

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu