Tisztelt Szőregiek!

Elérkezett az első tavaszi hónap, és a tél szerencsére nem mutatta meg eddig a fogát. Reméljük, hogy ezután sem teszi. Nem teszi további próbára azokat, akik az átlagosnál nehezebb körülmények közt élnek, és a tervezettnél ugyan kicsit később, de megkapták a disznótor bevételéből származó élelmiszercsomagokat.

Vége a báli szezonnak is. Sikerült ellátogatnom a két óvoda gyerekeknek szervezett farsangjára, illetve a Szerb utcaiak és az iskola báljára. Az iskolabál csúcspontja a végzősök bevonulása és tánca volt. Számomra a legmeghatóbb, az immáron hagyományos szülő-gyermek tánc volt. Rég láttam ennyi boldog és büszke anyukát és apukát! Gratulálok, és kívánom, hogy gyermekeik megtalálják azt a szakmát, munkaterületet, amely azon túl, hogy biztosítja megélhetésüket, boldoggá is teszi őket, lehetőleg itthon, és nem a világ egy másik sarkában.

A két óvodai farsang megerősített abban a meggyőződésemben, hogy az intézményekben nagyon színvonalas, lelkiismeretes munka folyik. A gyerekek nyugodt, őszinte öröme, a műsorok vidámsága, a szülők boldogsága, megnyugtatott az óvodák jövőjével kapcsolatban.

Nem véletlen tehát, hogy Szőregen szóba sem került az ami a februári közgyűlésen a költségvetés mellett a legnagyobb vitát kiváltotta ki, az óvodák számának kérdése.

Jelenleg a városban 50 önkormányzati és 15 egyéb fenntartó által üzemeltetett óvoda van. Az óvodai szervezet legutóbbi átalakítása óta, azonban több mint hatszáz gyerekkel kevesebb jár a szegedi intézményekbe, ami egy felelősen gazdálkodó önkormányzatot a helyzet átgondolására, és lépésre kényszeríti. Az Óvodák Igazgatósága gondosan megvizsgálta az óvodák pillanatnyi elhelyezkedését, helyzetét, és ez alapján öt intézmény bezárása került a napirendre, ami mellett természetesen más intézkedések is lesznek. Van ahol a csoportok számát csökkentik, vagy éppen, ha a környékben bezárásra szánt óvodákból be kell fogadni gyerekeket, akkor növelik. Teljesen világos, hogy egy ilyen lépést nem lehet úgy megtenni, hogy azzal mindenki elégedett legyen, és érdekek ne sérüljenek, annak ellenére, hogy 1-2 év áll a rendelkezésre. A folyamat elbocsátások nélkül megoldható, mivel közel száz nyugdíjba vonuló dolgozóval nevelővel számolhatunk. Nem véletlen tehát, hogy most is voltak, akik a valóságos helyzetet nem tudták, nem kívánták elfogadni, esetleg megtévesztették őket, aláírást gyűjtöttek, tiltakoztak. Aki a pontosan meg akarja ismerni a helyzetet, Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének anyagai között, a 9. napirendi pontnál pl. megtalálja a térképet , amely azt mutatja, hogy két esetben a bezárásra váró óvodát csak egy kerítés választja el a megmaradótól, illetve azt, hogy milyen fejlesztések várhatók az óvodákban a közeljövőben (https://eservices.szeged.eu/eku/ules.php?id=2522 ).

Bizonyára már valamennyien hallottak arról, hogy a szőregi gyermekek orvosi ellátásában májustól kedvező változás várható, hiszen megindul a két vegyes háziorvosi körzet működése. Sajnos ezzel kapcsolatban is megjelentek téves, olykor rosszindulatú információk is. Mindenek előtt azt kell tudni, hogy Csergő és Szántó doktor urak már akkor felvetették a praxisok átalakításának lehetőségét, amikor a folyamatos ellátás érdekében szükség volt a körzet felosztására. Az átalakítás pontos mikéntje és következményei azonban a rendelkezésre álló rövid idő alatt nem voltak tisztázhatók, de a Szociális Iroda és a doktor urak tovább dolgoztak az ügyön, mely kedvező eredménnyel zárult. Ha valaki úgy gondolja, hogy a vegyes körzet hatalmas üzlet, az téved. A doktor urak a gyerekek helyi ellátásának az érdekében tették javaslatukat, és a befektetésük szinte bizonyosan nem fog megtérülni. Sőt a gyermekorvosi rendelés fenntartásának a fedezete sem biztos, hiszen a sajtóban megjelent rosszindulatú megjegyzéssel szemben, nem a doktor urak fogják a gyerekrendelést tartani, hanem alkalmazniuk kell egy gyerekorvost. Csak hálásak lehetünk nekik! Támogassák Őket, és hozzák vissza a gyerekeiket!

A februári közgyűlés jóváhagyta Szeged 2016-os költségvetését is, amely a központi elvonások következtében megint kisebb végösszeggel számolt, de a kormányzati nyomás ellenére a közgyűlés többsége továbbra sem hajlandó a lakosságra közvetlenül olyan adókat kiróni, amelyeket igazságtalannak, indokolatlannak tart. Örömmel jelentem, hogy a szociális támogatásokat nem vágtuk meg, sőt sikerként könyvelhetjük el, hogy a kormány belátta, hogy igazunk van, és az elsőként Szegeden bevezetett rendszer alapján, a rászoruló gyermekek nyári szünidei ingyenes étkeztetését kiterjesztette minden szünidőre. Másfélszeresére emelkedett az út és járdaépítésre, javításra használható keret. Megkaptuk a Rózsaünnep lebonyolítására is a tavalyi keretet, és a választókerületi keret sem csökkent!

Meg is indult a XVIII. Szőregi Rózsaünnep szervezése, a nagykorúság jegyében. Keressék a különböző felhívásokat a Szőregi Regélőben és az Interneten, Csatlakozzanak a különböző részfeladatokat ellátó csapatokhoz, várjuk ötleteiket, alkotásaikat! Kérem, hogy ne úgy tekintsenek a Rózsaünnepre, mint csupán a rózsatermelők lehetőségére, hogy terjeszkedjenek a hazai piacon. A Rózsaünnep az egész városrész, a környékbeli települések hírét viszi el az ország legtávolabbi sarkába is, hozzá kapcsolható minden Szőregen készült termék, eladható szolgáltatás, és az aki kívül marad az eseményen, lehetőségeket veszít, önmagának is árt.

Tisztelettel:

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu
Szőregi Regélő, 2016. március