Tisztelt Szőregiek!

Az elmúlt hónap időjárása áprilisihoz volt hasonló, bár a május elsejei vasárnapon még szerencsénk volt, a Monti parkban rendezett Majális programjait nem zavarta meg az eső. Köszönetet kell mondani mindazoknak, akik segítették a Tömörkény István Művelődési Ház munkatársait, hogy berendezzék a helyszínt. Kaptunk ugrálóvárat, trambulint – hálásak vagyunk érte! Volt  futóverseny, családi vetélkedő és bábszínház is. Minden résztvevő legalább egy emléklapot, a legjobbak kupákat is kaptak.

Ez a vasárnap többszörösen is ünnep volt Szőregen, hiszen az Anyák Napján túl, az idén az ortodox Húsvét is erre a napra esett. Remélem, a közösség tagjai méltón tudtak ünnepelni.

Megtörtént a téglagyári közkifolyó műszaki átadása is. Az ott lakó időseket a Szőregi Idősekért Alapítvány egy kétkerekű kiskocsival, és 20 literes kannákkal segítette, hogy a kifolyótól könnyebben eljuthasson a víz a lakásaikig. Komoly segítséget jelent az új járda, ami az építés utolsó szakaszában készült, Újszentiván területén a vasúti töltésig. A töltés szegedi oldalán saját forrásainkból tereprendezést sikerült végrehajtanunk. Kikotorták a korábbi sártengert, majd kőzúzalékkal feltöltötték, s mart aszfalttal be is borították a házakig tartó szakaszt. Így lehetővé vált, hogy a mentők, tűzoltók stb. esős időjárás esetén is be tudjanak jutni a területre.

Sajnos egy kellemetlen dolgot is felfedeztünk a Téglagyárnál. Kiderült, hogy eddig a növényzet és egy dombocska eltakarta a vasúti töltés árkában lévő óriási mennyiségű szemetet, amit már valószínűleg több éve hordanak oda. A nagy mennyiségű üdítős palack mellett kibelezett háztartási gépek is szép számban vannak ott. A MÁV és a város illetékeseit értesítettük a dologról. Sajnálatos, hogy a szűkös erőforrásokból ilyenekre is kell fordítani a fejlesztések helyett.

Pünkösd után került sor idén az egynyári virágok kiosztására, remélem, hogy hozzájárul ahhoz, hogy szebb környezetben éljünk. A sok eső miatt jól növekedtek a parkok növényei, és a fű is! A Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. május elején elkezdte a számára előírt területek nyírását, ahol azóta újra megnőtt a fű.

Amint láthatják, újra megjelentek a munkások, és folytatják a területek rendberakását. Kicsit izgulok, hogy marad-e kapacitásuk a június 24-26. között rendezendő XVIII. Szőregi Rózsaünnep előtti újabb rendrakásra. Nem mindegy, hogy milyen képet mutatunk az ország minden részéről érkező látogatóknak. Kérek mindenkit, hogy a saját portája előtt rendezze a területet. Kérem, hogy egyedülálló, meggyengült egészségi állapotú szomszédjukat is próbálják segíteni ebben.

Támogassák az idén is a Rózsaünnepet. Még mindig lehet csatlakozni a résztvevők, a díszítők, a segítők csapataihoz. A különböző felhívások már az előző hónapban megjelentek, a határidők lassan
lejárnak! A legkisebb segítségért is végtelen hálásak a szervezők. Jöjjenek és élvezzék a programokat, hívják családtagjaikat, barátaikat, ismerőseiket. Már háromezer szórólapot szétosztottunk a Szeged Napi rendezvényeken!

Tisztelettel:

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu