Tisztelt Szőregiek!

December hónap alapvetően az ünnepekre való készülődés jegyében telt el. Nagyon jól sikerültek az idén első alkalommal megrendezett adventi gyertyagyújtások. A legtöbben a második héten voltak, amikor egy hintón meglátogatott bennünket a Mikulás egy krampusz kíséretében. Még a Luca napot megelőző szombaton is, ami munkanap volt, szép számban voltunk. A szervezők, a részönkormányzat tagjai, az iskola, a művelődési ház dolgozói, a műsort adó óvodák egyaránt kitettek magukért. Külön köszönet illeti azokat, akik önkéntesként a zsíros kenyeret, a teát, a forralt bort biztosították, a lebonyolítást segítették. Jó lenne ha hagyománnyá válna, akárcsak a templombéli koncertek.

A Rózsák terén az idén is felállították, és Nagy Róbert plébános úr felszentelte a betlehemet. Az iskolások rengeteg színes ajándékot készítettek a kis Jézus számára. Ők készítették azokat a díszeket is, amelyeket a díszvilágítással együtt a Környezetgazdálkodási Non-Profit Kft. dolgozói az iskola melletti fenyőfára raktak fel. Az idén újra volt Mikulásfutás is. Köszönet a szervezőknek.

Karácsony alkalmából, a Szociális Iroda javaslata alapján több, mint hetven rászoruló szőregi család és egyedülálló kapott tartós élelmiszerekből összeállított csomagot. Most került kiszállításra a városi szociális keretből beszerzett tűzifa is, mintegy 30 családnak. Azoknak, akiknek az idén nem jutott a központi keretből, a nyár folyamán összegyűjtött fából kapnak.

Nagyon jó hír, hogy a Közgyűlés december 18-i ülésén jóváhagyta a szőregi két orvosi körzet átalakítását. 2016 májusától mindkét körzet úgynevezett vegyes körzetként fog dolgozni, azaz megoldódik a 15 évnél fiatalabb szőregiek helyben történő orvosi ellátása. Ez a lehetőség nem sokkal Zlatarov doktornő nyugdíjba vonulása után is felmerült, de az akkor ismert feltételek nem tűntek kedvezőnek. Szerencsére Szeged Megyei Jogú Város Szociális Irodájának munkatársai tovább dolgoztak, vizsgálták a lehetőségeket, és olyan feltételeket tudtak teremteni, hogy Csergő és Szántó doktor urak számára is elfogadható lett ez az átalakítás. Sőt úgy ítélték meg, hogy lehetőségük van a rendelő továbbfejlesztésére, hogy rövid időn belül szélesebb körű szolgáltatásokat nyújtó egészségházzá alakuljon, ahol több orvos dolgozik, és a védőnőknek is otthont ad.

A Hősök terén a parkolóban már kialakult a virágágyás körvonala, és a nagyobb kátyúkat is feltöltötték. Most folyik a jövő évi városi költségvetés tervezése. Amint Önök arról már a helyi sajtóból értesülhettek, kormányunk újabb ötszázmillióval vágta meg a város költségvetési keretét, és mégis remélhetjük, hogy a választókerület rendelkezésére álló keret nem fog csökkenni, azaz lesz lehetőségünk szilárd burkolattal ellátni a parkolót, és tovább is tudunk haladni a gyógyszertár és az orvosi rendelő felé.

Összeállítottuk a városrész esemény naptárát is a 2016-os esztendőre, amit megtalálnak a Szőregi Regélő jelen számában. Hagyományteremtő szándékkal szervezünk január 3. szombatján jótékonysági disznótoros kóstolót, melyre minden Érdeklődőt szeretettel várunk! Kérem, jöjjenek el minél többen!

Remélem, hogy a Karácsonyt mindenki békében, nyugalomban tudta szeretteivel eltölteni, és ezúton szeretnék boldog és szerencsés új esztendőt kívánni valamennyi szőregi polgárnak!

Tisztelettel:

Dr. Berkesi Ottó, önkormányzati képviselő
Szőregi Regélő, 2016. január