Tisztelt Szőregiek!

Mivel nem szeretném, ha az Önöknek írt beszámolóim túl hosszúra nyúlnának, ezért az elmúlt hónapokban néhány dologról nem tudtam  szólni, mert fontosabbnak ítéltem más, pl. a „Nemzeti Szemétszámlázóval” kapcsolatos információkat. Ezúton szeretném ezt pótolni.

Örömmel jelentem, hogy korábbi reményeink valóra váltak, és kaptunk a tervezetten felül is darált aszfaltot, amit némileg kiegészítve más, ártalmatlan, aprított építési hulladékkal, megtörtént a Marostorok utca utolsó szakaszának is a feltöltése. A jövő nyáron, amikorra jól betömörödik, egy újabb réteg darált aszfalttal még lefedik, és a nyár melege a Hősök terén lévő parkolóhoz, vagy a Juhásztelepi dűlőhöz (ami az egykori Csordalejáró neve) hasonlóan összeolvasztja, hogy javuljon a felszíne. Gondolom, hogy a játszóterekre járó szülők észrevették, hogy néhány játékot eltávolítottak. Ezek azok voltak, amelyek nem voltak arra alkalmasak, hogy szabványosítsuk őket. Ezek helyére modern, európai szabványnak megfelelő játékok kerülnek. A munkálatok előre láthatóan tavasszal fognak befejeződni. Természetesen a későbbiekben további játékok elhelyezésére is fordítunk forrásokat.

A Katalin napi búcsúkor, azok, akik elfogadták a meghívást, elsőkként nézhették meg az Apátsági dombon a helyreállított romokat. Ott már a nyár óta folytak a munkálatok. Az előtető kicserélése mellett megtörtént a restaurált falak újracementezése, a falakon belüli rész talajának cseréje, a falakon kívüli kavicságy megújítása. Azt is észrevehették, hogy a domb hátsó részén lévő dzsungel is eltűnt, alkalmassá vált a gépi karbantartásra, és tavasztól kezdve a Szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. átveszi a gondozását. Megnyílik tehát a lehetősége, hogy olyan fejlesztéseket kezdeményezzünk a területen, amelynek eredményeként egyre többen látogatnak majd oda, hogy élvezzék a hely szépségét.

Akik kerékpárral járnak a Rózsa COOP ABC-be, bizonyára észrevették, hogy kicserélték, kibővítették a kerékpártárolót, amiért az ABC üzemeltetőinek is hálásnak kell lennünk. Körbejárva a többi buszmegállót, több helyen is lehetséges hasonló tároló kialakítása, illetve a meglévő elavultak cseréje, amit a padok festésével együtt tavasztól szeretnénk elkezdeni.

Mire ezeket a sorokat olvassák, már túl leszünk több decemberi eseményen, az adventi gyertyagyújtások egy részén. Köszönet jár Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazgató asszonynak, hogy gondozásába vette az eseményt. Remélem, hogy nem utoljára, bár azt is el kell mondanom, hogy egyáltalán nem látunk előre semmit az iskolák sorsáról, amelyeket már teljes egészében át kell adnunk állami kezelésbe. Egy biztos, hogy Szeged MJ Város Önkormányzata nem fog elfelejtkezni a tulajdonában lévő intézményekről, továbbra is sajátunkénak, és fontosnak fogjuk tartani azokat, amint azt Dr. Botka László polgármester úr a novemberi iskolabálon elmondta. Az iskolabálon egyébként polgármester úron kívül vendégünk volt Szabó Sándor, a választókerület országgyűlési képviselője, és Dr. Ujhelyi István, európai parlamenti képviselőnk is, akik szintén hitet tettek amellett, hogy számunkra fontosak az intézményeink. Köszönet a támogatásukért!

Örömmel láttam, hogy a Szőregi Kirendeltségen szépen gyűlnek a csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos bejegyzések a füzetbe. Egyenlőre két igazán komoly problémát látok. Az egyik a Tigris utca és környéke, amelyről már elég régóta tudunk. Örömömre a terület belekerült a városi csapadékvíz elvezetési projekt első ütemébe, de még annak megkezdése előtt teszünk olyan óvintézkedéseket, amelyek addig is enyhítik az ottani helyzetet. A másik súlyos probléma a Vágóhíd utca és környéke, amelyről videót is találnak a Youtube-on. A lehetőségeinkről januárban fogok tárgyalni a Vízmű illetékeseivel. Kérem, hogy akinek még van problémája, írja be a füzetbe, vagy jöjjön el a fogadóórámra, nehogy kimaradjon!

Boldog Karácsonyt és új esztendőt kívánok!

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu