Tisztelt Szőregiek!

Eltelt a nyár, ami hozott jót és rosszat egyaránt. Remélem, hogy a többségnek sikerült egy keveset pihenni, újra feltöltődni a következő egy évre.

Az időjárás nem nagyon kímélte Szőreget. A földeken végzett, egyébként is embert próbáló munka, az idén különösen nehéz volt a közel negyven fokos hőségben. Az augusztus közepén lecsapó, fákat döntögető viharnál azonban el tudtam volna képzelni kellemesebb módját is az átmeneti lehűlésnek.

Komoly károk keletkeztek Szőregen. A bölcsődét nem is engedte a katasztrófavédelmi hatóság másnap kinyitni, az előtte és az udvarán kidőlt fák miatt. A Tűzoltóság és a Szegedi Környezetvédelmi Nonprofit Kft. munkatársai azonban gyorsan reagáltak a bejelentésekre. Az utóbbi vezetőjével a szőregi részönkormányzat abban állapodott meg, hogy a kidőlt fákból, a tűzifaként hasznosítható törzseket hátrahagyják, hogy azt összegyűjtve a későbbiekben a rászorulók számára a részönkormányzat felhasználhassa. A begyűjtést végzők, azonban számos, megadott címen már másnap sem találták meg a törzseket. Remélem, hogy azok, akik ilyen „szorgosak” voltak, ugyanilyen lelkesedéssel fognak segíteni az őszi, a rászorulók számára szervezendő tűzifagyűjtési akcióban is.

Sajnos egyre hosszabb az a lista a részönkormányzatnál, amelyben az idős korukra egyedül maradt, nagyon gyakran önmagukról sem pénzügyi, sem fizikai értelemben gondoskodni nem tudó, ezért rendszeres segítségre szoruló szőregiek nevét, címét gyűjtjük. Arra kérem Önöket, hogy nézzenek körül a szomszédságukban, és ha ilyen helyzetű embereket látnak, értesítsenek róla. Mi tényleg nem hagyhatunk senkit az út szélén!

A másik, az erdőkkel kapcsolatos, őszre tervezett esemény, a tavaly olyan sikeres szemétgyűjtés lesz. Több teherautónyi szemetet gyűjtöttek össze az általános iskolások, az erdészeti szakközépiskola diákjaival összefogva. Ezt feltétlenül meg kellene ismételnünk, mert a szemetelők, azóta sem változtattak szokásaikon. Nem ártana a városrész közterületein sem körülnézni. A részönkormányzat várja mindazok jelentkezését, akik segíteni kívánnak ebben. Hasonlóan kérjük azt is, hogy jelentsék be a kirendeltségen, ha valahol azt tapasztalják, hogy illegálisan szemetet, törmeléket raktak le.

A nyár elején nagy öröm volt a szőregi focirajongóknak, hogy a Rákóczi SE csapata magasabb osztályba jutott. Akik ismerték a körülményeket, azok számára világos volt azonban, hogy az öltözővel komoly gondok lesznek. A nyár végére kiderült, hogy egy alapos, faljavítással egybekötött festés nem lesz elégséges ahhoz, hogy a játékjogot megkapják. Szeptember végéig kaptunk haladékot a probléma ideiglenes megoldására. Távlatilag egy új öltöző építése lenne a megoldás, és gondoskodni kellene arról is, hogy kialakuljon a Rákóczi körül az a szponzori hálózat, amely biztosítja a működési hátteret is, hiszen kiváló munkát végeznek a gyerekeink, a fiatalok között.

Kicsit messzebbre tekintve a nyár történetéhez hozzátartozik a menekültek kérdése. A szőregiek közül csak azok találkozhattak közülük néhánnyal, akik a Térvárról jövő távolsági buszon  rendszeresen utaztak, vagy a Nagyállomás környékén jártak. Nem lehet azonban megjósolni, hogy hogyan változnak meg az útvonalak a felépített útakadály, és a tervezett kerítés miatt. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb az, amit egy a mórahalmi-ásotthalmi térségben lévő tanyán élő  asszonytól hallottam: „Embernek maradni minden körülmények közt!”

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
Szőregi Regélő, 2015. szeptember