Tisztelt Szőregiek!

Gondolom, hogy nem én voltam az egyetlen fejfájós, akit alaposan megviselt az áprilisi hol hideg, hol meleg időjárás. Ugyanakkor annak ellenére, hogy számottevő esőt nem hozott a szeszélyes időjárás, alaposan nekilendült a természet, és eljött az ideje az első fűnyírásnak is. Gondolom észrevették, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai elvégezték a közterületeken a fűnyírást. Számos helyen feltehetik azonban a kérdést, hogy az árkokkal mi lesz. Őszintén szólva, nem egy könnyű eset, mert az árkokért felelős szervezetekből van három is. Pillanatnyilag nem látom, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy ezek a szervezetek összehangolják tevékenységüket. Nemcsak a fűnyírás időpontjai nem egyeznek, a számuk sem.

Többen kérdezték tőlem, hogy mik az állampolgárok kötelezettségei a házuk előtt lévő területek karbantartásával kapcsolatban. Egy, még 1986-os miniszteri rendelet alapján a telek tulajdonosa köteles gondoskodni a telek határa és az úttest között lévő terület tisztán tartásáról, sőt az ott lévő nyílt árok és a benne lévő műtárgyak (pl. átereszek) tisztán tartásáról, és a csapadékvíz elfolyását gátló anyagok eltávolításáról. Fűnyíráskor azonban ne feledkezzenek meg arról, hogy zajjal járó tevékenységet Szegeden hétköznap 7:00 és 20:00 óra között, hétvégén és ünnepnapon pedig 8:00 és 19:00 óra között lehet végezni.

Remélem, hogy hamarosan megkezdik a Rózsák-, és a Hősök terén a padok felújítását, hiszen már alig több mint másfél hónap van hátra június 19-21-ig, a XVII. Szőregi Rózsaünnepig.

A Rózsaünnep, az elmúlt több mint egy évtizedben, mióta országosan is ismert eseménnyé vált, elérte, hogy az emberek ismeretei alapvetően megváltoztak a rózsákról. Magyarországon egy átlagember korábban a tearózsán, a babarózsán és a futón kívül mást ritkán ismert. Ma már a különböző nagy nemesítő cégek legújabb fajtáit is keresik, sokan különleges fajták, típusok gyűjtőivé váltak. Ezzel együtt Szőreg neve is széles körben ismertté vált, és összeforrt a rózsával.

Újdonság lesz a péntek délután rajtoló Rózsafutam, Szeged első autós felvonulása. Különleges és egyedi autók hajtanak be Szegedre, ezzel is felhívva a figyelmet a Szőregi Rózsaünnepre.

Vasárnap is sor kerül egy új rendezvényre, az I. Futórózsa Félmaratonra. Három távon indulhatnak a versenyzők: a 22,8 km-es útvonal a környékbeli rózsaföldek között vezet, és profi knak szól. Kevésbé edzettek indulhatnak az 5,6 és az 1,7 km-es távon, melyek útvonala Szőregen belül vezet. Egyéni-, és családi nevezéseket is várunk.

Sok más mellett például a vasutat kedvelők terepasztalt, és igazi hajtányt is kipróbálhatnak.

Természetesen nem maradnak el a már megszokott programok, a felvonulás, illetve az esti zenei programok sem.

Mindenkit kérek, hogy lehetőségei szerint támogassa a rendezvényt, és jelentkezzen a felhívásokra!

Tisztelettel:

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu

Szőregi Regélő, 2015. május