Tisztelt Szőregiek!

Novemberben kaptunk néhány jó hírt. A legfontosabb, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től megérkezett az a levél, amely alapján végre megkezdődhet a köztéri kifolyó építése a volt téglagyárnál lévő lakóházak mellett. Már negyedik éve lajtos kocsival hordták nekik a vizet hetente háromszor. Ez többszörösébe került, mint a kifolyó építésének a költsége!

Miután a Nefelejcs és a Légió utcához már sima, aszfaltozott járdán lehet eljutni, hozzákezdtek a Hősök terén, a Gazdabolt melletti parkoló rendezéséhez, bővítéséhez. Az idén még szeretnénk a fák körül virágoknak ágyást kialakítani, illetve az így kapott nagyobb parkolásra alkalmas területet előkészíteni az új burkolat fogadására. Mindkettőt a választókerület rendelkezésére álló forrásokból tervezzük megoldani.

Érdemes volt novemberben a Tömörkény István Művelődési Házba ellátogatni. Két kiállításra is felhívnám a figyelmüket. Az egyiken a helyi kisgyerekek, óvodások és kisiskolások mutatták be alkotásaikat az ősszel kapcsolatban. Rendkívül kreatívak voltak, ami a nevelőiket, és tanáraikat is dicséri, mert ma, véleményem szerint, a közoktatás legnagyobb problémája, hogy inkább leszoktatja az önállóságról, passzív befogadóvá teszi a jövő nemzedékeit. Nem véletlen, hogy a zsűri a díjakat azoknak az intézményeknek ítélte, amelyhez a gyermekek tartoznak.

A másik kiállítás a művelődési ház elmúlt tíz évéről számolt be, hiszen már olyan régen volt, amikor azon a szép verőfényes, de nagyon hideg novemberi napon dr. Botka László polgármester úr, dr. Ujhelyi István, akkor a magyar, ma az európai parlament képviselője, és Iványi Aurél önkormányzati képviselő átvágta a bejáratnál kifeszített szalagot.

Ebben a hónapban a legnagyobb helyi közösséget megmozgató esemény a Katalin bál volt. Rendkívül jó munkát végeztek a szervezők, a Szőregi Rózsahölgyek Rendjének tagjai és a Tömörkény István Művelődési Ház dolgozói. Dugig volt a nagyterem, a közel 150 vendéggel. A műsorban a helyi tehetségek fiatalok léptek fel, volt ének, zene, tánc és bűvészbemutató! Megemlékeztünk a művelődési ház 10 éves évfordulójáról is. Hálás köszönet illeti azokat, akik a nagyszámú, és értékes ajándékot adományozták a tombolahúzáshoz! Hajnalig tartott a vigadalom!

Immáron tizenegyedszer adott otthont, a több mint 120 fellépőt felsorakoztató, Szőreg Térségi Népdalköri Találkozónak a művelődési ház. Az esemény házigazdája a Szőregi Sárgarózsa Népdalkör volt. Köszönet a munkájukért!

Már az elmúlt évben felmerült, hogy miért nem rendezünk itt Szőregen is közös adventi gyertyagyújtást. Az idén sikerült felállítanunk egy adventi koszorút az iskola előtti szökőkút körül. Sokan tettek azért, hogy a fémváz elkészüljön, a helyére kerüljön, elegendő fenyőág legyen a feldíszítéséhez, legyen műsor, meleg tea, zsíros kenyér, és le tudjunk ülni a szalmabálákra a ropogó tűz köré. Akik még nem voltak ott, szombaton este 6-kor feltétlen jöjjenek el. Minden alkalommal vendégek segítik a plébános urat a következő gyertya meggyújtásában.

Kicsit előrébb tekintve, meg szeretném említeni, hogy a szőregi részönkormányzat januárban meg kívánja rendezni a „Szőregi Disznótor”- t. Ekkor szeretnénk a tavaly megígért, helyi pálinkaversenyt is megrendezni. A részletekről szórólapon és plakátokon is hírt fognak kapni.

Végül, de nem utolsó sorban, mindenkinek békés és boldog Karácsonyt, és sikeres új esztendőt kívánok!

Tisztelettel:

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu