Tisztelt Szőregiek!

Az elmúlt egy hónapban az időjárás csak nagyon nehezen akart igazán tavaszira váltani, ezért remélem, hogy az a tizenkét család, akik a második körben kaptak tüzelőt, jó hasznát vették. A közeledő tavasz kapcsán derült ki, hogy a Csempebolt előtt működő kispiac helyzete jogilag nem megfelelően rendezett, és annak a veszélye fenyegetett, hogy nemcsak a területhasználati engedélyek nem kerülnek kiadásra, hanem az asztalokat is elszállíthatják. Az egyik számba jöhető lehetőség, hogy „az ideiglenes zöldség-gyümölcs árusításra kijelölt területté” nyilvánítjuk, ami a legkönnyebben kivitelezhető megoldás. Ekkor csak az a szegedi lakos árusíthatna, akinek a termőterülete kisebb 1500 m2-nél, de kizárja azokat, akik vállalkozók. A másik a „helyi termelői piac” kialakítása, ami kicsivel több utánajárást igényel, mivel fenntartót és üzemeltetőt kell kijelölni, és bizonyos előírásoknak is meg kell felelni, viszont az eladható mezőgazdasági termékek 40 km-es körzetből származhatnak, és a vállalkozókat sem zárja ki. Remélem, hogy rövidesen a folyamat végére érünk, és bárki, akinek a kertjében a saját szükségleténél több zöldség vagy gyümölcs termett, eladhatja a helyi termelői piacon, és sem helypénzt, sem területhasználati díjat nem kell fizetnie!

Fogadóórán felmerült, hogy gondot okoz a kertekben a tavaszi nagytakarítás, növényápolás miatt keletkezett növényi hulladék elhelyezése. Elégetni nem szabad, a kuka mellé kitett zsákokat, a néhány hete érvényes új szállítási rend miatt nem viszik el. Megkérdeztem a Környezetgazdálkodási Kft. vezetőjét, megoldásként az újszentiváni hulladékudvarba való beszállítást javasolta. Szőregi lakcímkártyával rendelkezőknek napi egy köbméter beszállítása díjmentes!

Van egy rossz hírem is. Zlatarov doktornő sokéves szolgálat után nyugdíjba vonul. Nem tudta eladni a praxisát, és eddig nem találtunk a feladatot közalkalmazottként ellátni hajlandó gyermekorvost sem. Néhány éve még tülekedés lett volna egy szegedi orvosi állásért, ma sajnos a szakvizsgázó orvosok többsége, a Kormány egészségügyi ellátást romboló politikája miatt, nem itthon képzeli el a jövőjét. Természetesen senki sem maradhat ellátatlanul, tovább keressük a megoldást!

Közben a városi fejlesztési projektek tervezése is halad. Megszülettek az út- és járdaépítésre, javításra szolgáló alapok felosztásának elvei. Ha a rendelkezésre álló, a 400 milliós szociális tehervállalás miatt, 200 millió forintra csökkent keret teljes egészét szétosztanánk, akkor az egy választókerületre jutó 10 millió forintból pl. a hatalmas forgalmat lebonyolító Belvárosi híd burkolatának javításához hasonló feladatokat nem lehetne megoldani. Az alap kisebb hányada lesz helyben felhasználható járdajavításra, pl. ahol az ott lakók is hajlandók szerepet vállalni a munkában.

Mire Önök ezeket a sorokat olvassák, addigra a társadalmi szervezetek, sportegyesületek támogatására szolgáló keretek elosztásának elvei is megszületnek, és kezdhetjük beadni a támogatási pályázatokat.

Megkezdődött a XVII. Szőregi Rózsaünnep programjának a szervezése is. A már jól bevált programok, pl. a felvonulás, az esti koncertek mellett az idén szeretnénk bemutatni a szőregi rózsatő termőterületének turisztikai látnivalóit is. Számos helyszínre várjuk látogatóinkat. Ebben a számban tesszük közzé az elő- és a belső kertekre vonatkozó pályázati felhívásokat, hogy akik most kezdik rendbe tenni, kialakítani környezetüket, már készülhessenek rájuk!

A Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál programjából április 8-án, 18 órától kapunk előzetest a művelődési házban. A pezsgő gitáresten fellép a chilei Andres Tapia, a Szegedi Gitárzenekar, és vezetőjük Pavlovits Dávid. Szeretettel várom Önöket!

Tisztelettel:

Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő
tel.: +36 20 295 66 21 • E-mail: berkesi.otto@szeged.eu