Tisztelt Szőregiek!

Szeretném tájékoztatni Önöket arról, hogy milyen fejlesztések, beruházások és programok valósultak meg településünkön a nyár folyamán.

Hagyományteremtő szándékkal tavaly szerveztünk először gyermektábort a Tömörkény István Művelődési Házzal közösen. Nagy öröm számomra, hogy a szünidő beköszöntével ismét színvonalas nyári táborokat tudtunk szervezni az általános iskolás gyerekeknek. Ez úton köszönöm Ágó Rita igazgatónőnek, a táborvezetőknek és a sok önkéntesnek az áldozatos munkát!

Második alkalommal rendeztünk felnőtteknek alkotótábort a Faluházban, Pataki Ferenc Prima-díjas festőművész vezetésével, akinek ez úton is köszönöm a művészeti koordinálást!

Ígéretemhez híven felköszöntöttem minden 90. életévét betöltött szőregi polgárt.

Több idős lakos is megkeresett azzal a problémával, hogy a Barázda utcai buszmegálló mentén
nincsen korlát. Ezt a problémát orvosoltuk, csakúgy, mint a 43-as út kátyúmentesítését, mely a napokban készült el.

Folytatódik a járdafelújítás is településünkön: a Kisbogáros és a Rózsatő utca kap javított útburkolatot, mely munkálatok már elkezdődtek.

A szőregi csata 165. évfordulójára emlékezvén került átadásra a Huszár lány szobor a szőregi úti körforgalomban. Az emlékművet Lantos Györgyi és Máté István szobrászművészek készítették, akiknek szerte Európában, de még Amerikában is van alkotásuk. Külön öröm számomra a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (volt Képzőművészeti Lektorátusi Hivatal) szakmai bírálata, mely kiemelkedő művészeti alkotásként méltatja a művet: „A szakértők átgondoltnak és meggyőzőnek tartották a bemutatott tervet. […] Az oszlopfő a szakértők véleménye szerint a szarkofág ideához kapcsolódik, ami – a tervezett helyszín mellett elterülő temető közelsége, illetve a hősi halál témája miatt – igazán jó asszociációs lehetőségeket rejt magában […]. A szarkofágra, mint szimbólumra való utalás a fentiek értelmében abszolút indokolt. A szakértők megtekintették a tervezett helyszínt […], amelyet alkalmasnak találtak a mű felállítására. A Szőregre bevezető úton található az alkotópáros két további műve […] a Huszár lány tekinthető egy újabb „darabnak” a sorozatból, mely a városrész hagyományait, kulturális emlékeit hivatott bemutatni.”

Az augusztus 20-i, ünnepi szentmisét a nemrég kinevezett Nagy Róbert plébános úr celebrálta. Szent István király Imre herceghez írt intelmeit Kadnár Viktória színművésznő tolmácsolásában hallhatták az emlékezők. Az ünnepség végén a plébános úr által megszentelt cipókat szétosztottam a hívek között.

Rózsavölgyi József
Szőregi Regélő, 2014. szeptember