Kedves Szőregiek!

Az elmúlt hónapok történéseiről szeretnék pár gondolatban beszámolni.

Örömmel láttuk, hogy Önök közül is nagyon sokan részt vettek az újévi koncertünkön, ahol nagy sikert aratott a fellépő Amadeus Klarinétzenekar. A koncertet megelőzően megkoszorúztuk Kálmány Lajos Plébánián elhelyezett emléktábláját. Immár ez hagyománnyá vált, hisz minden évben a rá emlékezők tisztelegnek a nagy folklorista emléke előtt.

Február 8-án részt vettem a Péterné Aranka Díj kiosztóján, és gratuláltam a támogatást elnyert Papp Ákosnak. Méltó módon megemlékeztünk Aranka tanító néniről.

Február 27-én részt vettem a tizenéves hagyományt ápoló télűző maszk készítésen és kiszebáb égetésen, ahol a gyerekek nagy örömmel búcsúztatták a telet és meg is lett az eredménye, hisz azóta nagyon kellemes idő van Szőregen.

A nőnapi rendezvény előtt a bűnmegelőzéssel kapcsolatos, „Mit tehetünk az áldozattá válás megelőzéséért” előadást hallgatták meg a résztvevők. Nőnap alkalmából a részönkormányzat virággal és süteménnyel kedveskedett a nyugdíjasoknak, akiket Veszelovszki Ferenc köszöntött.

Az elmúlt évektől eltérően két ünnepi műsorral tisztelegtünk március 15-e hősei előtt, a délelőtti a diákoknak, az esti a felnőtt lakosságnak szólt. Köszönöm mindenkinek, hogy ilyen sokan eljöttek és az előadást többször is tapssal jutalmazták. Köszönöm a felkészítő tanároknak és az iskola igazgatónőjének a szép és méltó megemlékezést, ahol dr. Bohács Zsolt országgyűlési képviselő is szép gondolatokkal emlékezett a márciusi ifjakra. Gyimesi Kálmán és Nagy Imre Erik kedves előadásokkal színesítették rendezvényünket. A vacsora után nagy sikere volt a helyi cukrász által elkészített Kossuth kiflinek, ami az 1800-as években is közkedvelt édesség volt. Kossuth kedvenc süteménye úgy láttuk, hogy a szőregiek kedvencévé is vált.

Az „1848-49-es forradalom és szabadságharc a katonai egyenruhák és hadműveleti térképek tükrében” c. kiállítást dr. Magyarossy József ajánlotta, köszönet a szervezésért Ágó Ritának, a művelődési ház igazgatónőjének.

Legközelebbi rendezvényünk a Rohonyi-domb rendbetételére irányuló társadalmi munka. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is várunk mindenkit, aki segíteni akar a XII. században épült kolostor rom, és környékének takarításában. Az időpont április 12-én, 8-13 óráig.

Településünk lomtalanítása április 26-án lesz.

Május 1-jén a focipályán megrendezzük a szőregi majálist. Az előző évekhez hasonlóan idén is biztosítok sertéshúst a főzőversenyhez, kérem, igényükkel jelentkezzenek a 06 20 431 0558-as telefonszámon.

Megszületett a város költségvetése idén februárban. A megállapított összegből szeretnénk Szőregen a következőket megvalósítani:

XVI. Szőregi Rózsaünnep megszervezése:

Ez úton is köszönöm a képviselő társaimnak, hogy a város költségvetésében kiemelten szerepel a Rózsaünnep anyagi támogatása.

A szervezés már decemberben elkezdődött, és mondhatjuk, hogy a program tervet 90 %-ban már összeállította a szervezőbizottság. Újdonság, hogy csak egy kültéri helyszínen rendezzük, ami kiegészül a „Hungarikum Faluval”, melynek megvalósítására sikeres pályázatot nyertünk. A művelődési ház és a templom sem marad rendezvény nélkül: ez utóbbi ad idén is otthont a tavaly nagy sikert aratott jótékonysági menyasszonyi ruha-, és rózsacsokor bemutatónak.

A művelődési ház nagytermében a virágkötészeti-, és vágott virág bemutató installációs anyagát a tiszai halászati eszközök jegyében rendezzük meg. A Tükörteremben a „Rózsa a múlt század képzőművészetében” c kiállítást tekinthetik majd meg az érdeklődők, amelyet Tandi Lajos művészeti író, a Szeged c. folyóirat főszerkesztője ajánlott a figyelmünkbe.

A felvonulás új eleme a magyar jogar, mellyel kiegészült a rózsából megformált koronázási jelképeink tára.

A költségvetésből tervezzük elkészíteni a rózsaszobrot körülvevő rózsák automata öntözését lehetővé tevő öntözőrendszert, melynek munkálatai már el is kezdődtek. A nyáron szeretnénk átadni a szobor díszkivilágítását is.

Két utcának a járdajavítását is elkezdjük, hisz minden évben fontos volt számunkra a biztonságos közlekedés.

A Thököly utcai körforgalom  rekonstrukciója megkezdődött, amelynek keretében már 500 tő konténeres rózsáét ültettünk el, és letettük a „Huszárlány” szobor alapjait.

Március 18-án átadtuk a területet a műfüves pálya építőknek, akik ígéretet tettek arra, hogy a 27 millió forintból épülő pálya, ha az időjárás engedi, 1 hónapon belül átadásra kerül. A pálya bármilyen időjárás esetén lehetőséget biztosít a használatra, hisz a vizet speciális csővezeték vezeti el a pálya alól egy gyűjtő aknába. Remélem, hogy sok szőregi fiatal, iskolás, de még az öregfiúk is ki tudják használni a világítással is ellátott új pályát.

Kegyelemteljes húsvéti ünnepet kívánok!

Rózsavölgyi József
önkormányzati képviselő

Szőregi regélő, 2014. április