Meghívást kaptunk a Belvárosi Szerb Templomba január 6-án a szerb karácsonyra. Köszönetemet szeretném kifejezni a szőregi általános iskola tanulóinak, pedagógusainak, hogy részvételükkel hozzájárultak az ünnepléshez.

Elkezdődött a Szerb utcai kirendeltség nyílászáróinak cseréje és ígéretet kaptunk a szobák parkettáinak felújítására.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából kiállítást rendeztünk Balló Andrea és Barta András munkáiból. Idén is megrendeztük a Kálmány Lajos estet, meghívott vendégeink a 93 éves Szarvas Béla atya és a 86 éves Péter László professzor úr volt. Mindkét meghívott vendég januárban ünnepelte születésnapját, amihez további jó egészséget kívántunk. Meghallgattuk Miklós Péter történész előadását Kálmány Lajos néprajzkutatói tevékenységéről. Rendezvényünk után a plébánia falán levő emlékművet Gruber László plébános úr celebrálásával megkoszorúztuk. Az ünnepség a Himnusz eléneklésével fejeződött be.

Sok hír terjed Szőregen az idősek otthonával kapcsolatban. Jelen állapot szerint a következők a tények: Az épület a Magyar Állam tulajdona és a SZKTT fenntartásában van. (A kistérség települései: Algyő, Deszk, Dóc, Domaszék, Kübekháza, Röszke, Sándorfalva, Szatymaz, Szeged, Tiszasziget, Újszentiván, Zsombó.) A társulás az épületet nem kellő kihasználtsága és a költségek miatt (évi 10 millió Ft) bezárja. Az ebédet Dr. Ványai Éva főigazgató asszony továbbra is biztosítja házhoz kiszállítva. Az elképzelés szerint a részönkormányzat mindent megtesz, hogy az épület fenntartása és működtetése a kezelésébe kerüljön. Ehhez a SZMJV Közgyűlésének határozata szükséges. (A mai napig a fennálló szerződés nem került felbontásra.) Minden további fejleményről tájékoztatni fogom Önöket.

Rózsavölgyi József