Az elmúlt hónap eseményeiről szeretnék beszámolni. A közgyűlés február 24-én volt és négy Szőreget érintő kérdés tárgyalása is sorra került.

1. Az Idősek otthonának visszaszerzése a szőregi részönkormányzat számára a Tömörkény István Művelődési Ház szervezetén belül. Előterjesztést nyújtottam be, amelyet hosszas vitával, de sikeresen meggyőzve képviselőtársaimat sikerült elérni, hogy a jövőben a Művelődési Ház keretein belül működhessen tovább. (Helyet kapnának a cserkészek, katolikus zenekar, egyházi csoportok, házas csoport, Baráti Társaság, Gazdakör, Vadászok, Szőregi Rákóczi SE.). A szavazás eredményeként Dr. Botka László polgármester úr is támogatta az idős otthon további működtetési formáját.

2. A polgármester úr javaslatot tett a kirendeltségek megszüntetéséről anyagi nehézségek miatt. A közgyűlés ezt a beterjesztést nem fogadta el és így a három kirendeltség (Tápé, Szőreg, Kiskundorozsma) működése továbbra is biztosított.

3. Nagy vitát váltott ki a buszok menetrendjének változása. A járatritkítást a magam részéről nem fogadtam el, mert elfogadhatatlan, hogy a külső városrészek amúgy is nehéz közlekedését még nehezebbé tesszük.

4. Örömteli, hogy Szőreg szülöttjét Prof. Dr. Csiszár Katalint (honolului tiszteletbeli konzul) javaslatomra Szeged napja alkalmából Nemzetközi kapcsolatokért díjjal tüntetjük ki. Minden szőregi büszke lehet a professzor asszonyra.

Március 15-én Nemzeti ünnepünk alkalmából a Kossuth Lajos Iskola két számítógépes tantermébe 750.000.- Ft értékben klímaberendezéseket adtunk át a gyerekeknek a sikeres tanulás érdekében. A több éve problémát jelentő kerékpártároló is ezen a napon került átadásra. A költségeket a képviselői alapomból biztosítottam a beruházóknak.

A Nemzeti ünnep magas színvonalú előadását megköszönöm az igazgató asszonynak, a felkészítő pedagógusoknak és a résztvevő gyerekeknek. Itt szeretném tolmácsolni Kerényi Imre Kossuth díjas rendezőnek, az ünnep szónokának elismerő szavait, aki a legnagyobb dicsérettel szólt a műsorról és a Tóth János grafikus által létrehozott díszletekről. Köszönöm a szőregieknek, hogy nagyon sokan megtisztelték nemzeti ünnepünket jelenlétükkel és bízom benne, hogy a továbbiakban is minden nemzeti ünnepünket együtt ünnepeljük.

Március 20-án a kivitelezőknek átadtuk a Gőzmalom utcai ikerbuszmegálló területét, hogy a munkálatokat március 31-ig megkezdjék és a több éve megoldatlan helyzet a buszmegállóban elkészüljön.

Ősszel az Apátság területén elkezdett munkát ígéretünkhöz híven április 14-én 8.00 órától folytatjuk a Rohonyi kereszt rendbetételével. Kérünk mindenkit, hogy segítségével járuljon hozzá a XII. századi műemlékünk felújításában. Az elvégzett munkát közös falatozással fejezzük be.

Rózsavölgyi József