A szőregi általános iskolában átadtuk az intézmény legtehetségesebb hátrányos helyzetű diákjainak támogatására létrehozott Aranka-díjat, amelyet dr. Péter László irodalomtörténész professzor alapított, felesége (Lakatos Klára Aranka, aki az itteni iskolában tanított évtizedeken keresztül) emlékére. Szép ünnepség volt, s remélem, ez a nagyszerű hagyomány még sok szőregi gyermeknek tud segíteni.

Előrelépés történt a középkori apátsági romtemplom fölújításával kapcsolatban is. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kfttől kapott előzetes kalkuláció alapján 5,6 millió forintba kerül majd a
fölújítás. Bízom benne, hogy ez – a költségvetés elfogadásától is függően – már az idei évben elkezdődhet. Az említett területen sírok is vannak, s emiatt az ott nyugvók tiszteletére egy régen ott lévő keresztet is szeretnénk renováltatni.

A Monti Sándor-parkban a magas talajvíz miatt vált szükségessé a terület szivattyúkkal való vízmentesítése, amit a környezetgazdálkodási vállalat már napok óta végez annak érdekében, hogy a frissen kialakított füves terület ne menjen tönkre. Mint bizonyára Önök is észrevették, a Szőreg területén található közösségi hirdetőtáblákat megtisztítottuk, s tavasszal a festésükre is sor kerül.

Lakossági fórumot tartottam február 10-én a Légió utcában, ahol a nemrég létesített utca elnevezéséről is szót ejtettünk, a lakók javaslatát – Magtár-köz – továbbítottuk az illetékes hivatalnak. Sajnos továbbra
is sok problémánk van Szőregen a belvíz elvezetésével. Újra jeleztem a vízügyi hatóságnak helyzetünket és kértem a gyors, hatékony intézkedésüket.

Lassan közeledik következő nagy nemzeti ünnepünk. A 1848. március 15-i forradalom emlékének méltó megünneplésére idén március 11-én, pénteken délelőtt 10 órakor kerül sor. Ünnepünket – most először– az iskolával, az óvodákkal és a szőregi polgárokkal szeretnénk megünnepelni.

Látványos színpad kerül fölállításra a templomdombon (az iskola elé). Rendezvényünkre – amelyen az iskola tanulói adnak ünnepi műsort – elfogadta meghívásunkat Koltay Gábor filmrendező és Galkó Bence színművész. Mindenkit nagy szeretettel hívok: ünnepeljünk együtt!

Korábbi lapszámunkban új rovatot indítottunk, amelyben a munkásságuk, életútjuk alapján elismerésre méltó szőregiekkel készítünk interjút. Eddig B. Nagy László országgyűlési képviselővel, a Csongrád megyei
kormányhivatal vezetőjével készült beszélgetés, valamint bemutattuk a nyolcvanöt éves dr. Péter László irodalomtörténész professzort.

Mostani lapszámunkban körzeti orvosunkkal, dr. Szántó Gergellyel olvashatnak interjút.

Rózsavölgyi József