Évek óta húzódik Szőregen egy hulladékudvar megépítése. Igény van rá, de még soha nem sikerült olyan helyet találni, amit mindenki elfogadott. Most azonban dönteni kell és ebben a szőregiek véleményét várják a döntéshozók.

Szegeden nyolc, a környező településeken eddig 32 hulladékudvar épült ki uniós forrásból, ahol a lakosság szelektíven tudja elhelyezni a hulladékot, ezzel óvva, kímélve környezetünket. Ezeken a helyeken konténerekben tárolják az elhelyezett hulladékot, amely nem veszélyes, nem is kommunális és rendszeresen elszállítják a tárolókat a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. emberei.

Szőregen már több mint tíz éve keresnek egy helyet a zöld udvarnak. Igény van rá, azonban helyet még nem sikerült találni, mert egy hangos kisebbség mindig megakadályozta az építést.

Berkesi Ottó önkormányzati képviselő elmondta számos helyszínt megvizsgáltak az elmúlt időszakban. Szóba került a szerb temető mögötti terület, amely a szerb egyház tulajdonában van. Az önkormányzat a területért cserébe felajánlotta, hogy temetőt bekeríti, a díszkerítést a vasútig tovább építi, és 30 évig a város vállalta a temető karbantartását is. Azonban az egyház nem adott választ az ajánlatra, így Szegednek lépnie kellett, más helyszínt kellett találni. Erre azért van szükség, mert sem a városnak, sem a Környezetgazdálkodási Kft-nek nincs pénze az építésre, azonban most lehetőség van uniós forrásból megvalósítani a beruházást. Pályázatot azonban hamarosan be kell adni és ahhoz pedig helyszín kell.

Az előző ciklusban a Magyar utca – Palackozó utca – Gyár utca által határolt területen megtörtént a telkek megvásárlása, a tervezés, és az engedélyeztetés is. Most a lakosság véleményét kérik a döntéshozók, hogy a szőregiek akarják-e ide a zöld udvart.

Ennek érdekében hamarosan minden szőregi egy kérdőívet kap, amelyben elmondhatja véleményét. Berkesi Ottó kéri, minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel mivel nagyon fontos döntésről van szó. A kérdőívet a mellékelt borítékban lehet ingyenesen visszaküldeni, vagy személyesen be lehet dobni a Polgármesteri Hivatal Szőregi kirendeltségén található gyűjtőládába. Az önkormányzati képviselő azt is hangsúlyozta, amennyiben a lakosok nem támogatják ezen a helyszínen a beruházást, az elkövetkezendő évtizedben uniós támogatás hiányában zöld udvar nem lesz Szőregen.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. igazgatója elmondta, uniós támogatásból egy 9,5 milliárd forintos szelektív hulladékgyűjtési programot kívánnak megvalósítani, ennek részeként épülhetne meg 50 millió forintból a szőregi zöld udvar. Ez egy olyan korszerű beruházás, ahol zaj-, por- és szagmentes gyűjtik a lakosságtól a hulladékot. Az igazgató kiemelte, a zöld udvarok nem szeméttelepek, ide kommunális és veszélyes hulladékot nem lehet elhelyezni. A leadott hulladékot konténerekbe, szelektíven gyűjtik, a konténereket pedig rendszeresen ürítik. Az udvar területének egy része szilárd burkolatú, a többi pedig parkosított zöld terület.

A terület, ahová tervezik a zöld udvart jelenleg egy lepusztult iparterület, gazos, szemetes, kamionok és buszok használják parkolónak – monda Makrai László. A zöld udvar kialakításával rendeződni fog a környék és sokak számára megnyugtatóan pont kerülhet az évek óta húzódó ügy végére.

Kérdőív

Kérdőív

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu