A főmérnök szerint van remény a megegyezésre

Balesetveszélyes az átkelés a Makai úton, mivel a buszmegállók közelében nem alakítottak ki gyalogátkelőhelyet. A szőregiek évek óta küzdenek a zebráért. A közútkezelő főmérnöke szerint ha a szegedi önkormányzat anyagilag támogatja a kivitelezést, elkészülhet év végéig a két nyomógombos átkelő.

A rendkívül forgalmas 43-as főúton, a Makai úton szinte lehetetlen átkelni, mivel sok helyen nincs zebra, és közlekedési jelzőlámpa sem segíti az átkelést. A lakók azt szeretnék elérni, immár évek óta, hogy két buszmegállónál alakítsanak ki gyalogátkelőhelyeket.

A szőregiek nevében Cserényi Pálné elmondta: két évvel ezelőtt fia balesetet szenvedett, amikor a buszról leszállva át akart menni az úttesten. A kisfiút egy kamion ütötte el, de szerencsére megúszta könnyebb sérülésekkel. – Tavaly halálos baleset történt, egy gyalogost gázoltak halálra. Az autósok, kamionosok nem tartják be a sebességkorlátozást, a helyzet tarthatatlan – közölte az asszony, hozzátéve: a tragédia után fórumot hívtak össze, ahol ígéretet kaptak arra, hogy az illetékesek idén megoldják a biztonságos átkelést a Makai úton.

– Kiderült, hogy az átkelők megépítéséhez a buszmegállókat is át kellene helyezni, ami egyenként 15-20 millió forintba került volna – magyarázta Iványi Aurél. A városrész önkormányzati képviselője ugyanakkor azt is elmondta, hogy az önkormányzat nem tudta vállalni a munkálatok költségeit. A Makai út pedig állami út, vagyis az Állami Csongrád Megyei Közútkezelő Kht. fennhatósága alá tartozik, ezért – Iványi szerint – az ő feladatuk lenne a gyalogátkelőhelyek kialakítása. A képviselő szerint a jelenlegi helyzet az, hogy a város és az állam egymásra mutogat, az ügyben pedig nem történik semmi.

Nem ennyire borúlátó Rigó Mihály. A Csongrád Megyei Állami Közútkezelő Kht. főmérnöke elmondta, két megoldás lehetséges: gyalogosvédő szigeteket alakítanak ki, vagy nyomógombos lámpát telepítenek, mint a József Attila sugárúton a Deák Ferenc Gimnáziumnál. Az állami közútkezelőnek azonban nincs elég pénze a kivitelezésre, ezért az önkormányzattól kértek anyagi segítséget. – Május közepén várjuk a választ a várostól. Ha megkapjuk a támogatást, még az év vége előtt elkészülhet a kétlámpás gyalogátkelő – hangsúlyozta a főmérnök.

Délmagyarország Online, 2005. áprils 30.