A domaszéki kisvasút állomásépülete és a dízelmozdony, a mórahalmi bivalyrezervátum és a szőregi huszárlány szobra került az ország top 100 titkos, belföldi úti célját felsoroló kiadványba.

Titkos, kevéssé ismert helyszíneket és eseményeket ajánlanak a Népszabadság Top Titok 2015 – 100 belföldi úti cél kiadványának szerkesztői. Érdekesen kategorizálták Magyarország rejtett értékeit: vannak köztük állatos, filmes, kulturális, múzeumi, temetői és vonatos titkok.

A Magyarország felfedezése alcímet viselő gyűjteménybe Csongrád megyéből három „dolog” került be: a vonatos titkok közé Órát lehet igazítani címmel a domaszéki keskeny nyomtávú kisvasút és múzeum, a vizes titkok közé Bivalyerős természet címmel a mórahalmi bivalyrezervátum, a történelmi tikok közé pedig a szőregi huszárlány emlékműve verekedte be magát.

„Domaszéken megmaradt a sárkányhegyi állomásépület, amelyből 2008-ban Engi József nyugdíjas vasútmérnök és helyi lakosok felajánlásával, no meg uniós támogatással múzeumot hoztak létre. A szabadtéri részen egy dízelmozdony és egy teherkocsi látható…” – írják a magazinban.

– Örülünk, hogy bekerültünk egy országos kiadványba, és hogy értékelik a befektetett pénzt és energiát. A lerobbant, önkormányzati tulajdonban lévő épületből egy, a kisvasútnak szép emléket állító múzeum lett. Erre büszkék vagyunk – mondta Kispéter Géza, a település polgármestere.

A mórahalmi bivalyrezervátumról szólva a kísérleti projekt természetre gyakorolt előnyös hatásait taglalják a szerzők. Szó esik a Bölömbika tanösvényről, a kulcsosházról is.

– Az ökoszisztémát szerettük volna ezekkel az állatokkal visszaállítani, ami időközben a városunk egyik fő turisztikai termékévé nőtte ki magát. Tudatosan fejlesztjük az országban egyedülálló rezervátumot – mondta Berta Zsolt, Mórahalom turisztikai menedzsere.

„Több célt valósítanak meg egyszerre: helyreállítják a természet egyensúlyát, olyan kirándulóhelyet teremtenek, ahol a fiatalokat természetbarát szemléletre nevelik, és a térség gazdáinak is példát mutatnak, hogyan lehet összeegyeztetni a természet és a gazdálkodás szempontjait” – olvasható a magazinban.

Történelmi titokként a megyéből a Szőregi út és a Thököly utca kereszteződésénél, a körforgalomban lévő szőregi Huszárlány-szobor verekedte be magát a felsorolásba. Azt írják, a szobor annak ellenére titok, hogy mindennap több ezren mennek el mellette.

A körforgalom közepén lévő szobor – Máté István és Lantos Györgyi szobrászművészek alkotása – az 1849. augusztus 5-én lezajlott szőregi csatában meghalt huszárlánynak, Szalóki Zsuzsannának állít emléket. Mint a Népszabadság kiadványából kiderül, nem a lánynevén forgatta a kardot, a huszárregimentben Gál Lajosnak szólították.

A városrész önkormányzati képviselője, Berkesi Ottó nevetve vette tudomásul a szerkesztők döntését. – Ha valaki meg akarja nézni ezt a szobrot, készüljön fel erősen, több kört kell majd mennie a körforgalomban, mert a legközelebbi parkoló a Nova áruházban van – mondta. Berkesi szerint katasztrófa, hogy a körforgalomban kapott helyet az emlékmű, amit szerinte azért neveznek titkosnak a magazin szerzői, mert nem lehet odajutni.

Arany T. János, delmagyar.hu