Országos lefedettséggel működik tovább a Volánbusz Zrt., ami azt jelenti, hogy a regionális közlekedési központokat – így a Dél-alföldi Közlekedési Központot (DAKK) is – beolvasztják az új állami vállalatba.

Október 1-től országszerte egy állami társaság, a VOLÁNBUSZ Zrt. végzi a helyközi autóbuszos közösségi személyszállítást – olvasható a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter csütörtöki közleményben. Bártfai-Mager Andrea közölte: a Volánbusz megalakulásával és a DAKK Zrt. jogutód nélküli megszüntetésével, közel 19 ezer fővel Magyarország harmadik legtöbb munkavállalóját foglalkoztató állami társaság jön létre.

Megkérdeztük Nagy Sándor városfejlesztésért felelős alpolgármestert, mennyire érinti Szegedet a DAKK beolvasztása. Az alpolgármester azt mondta, hogy semmilyen változás nem lesz a buszközlekedésben, csupán a járműveket matricázzák át. Az újonnan alakult Volánbusznak viszont nagyon fontos volt, hogy a város nevezze át a DAKK Zrt nevű megállót Volánbuszra a Vásárhelyi Pál úton.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter azt is közölte: az integrációtól eredményesebb, hatékonyabb működést vár a kormány. A munkavállalókat és munkahelyeiket nem érinti az egyesülés, igaz azt is írja, hogy „számos feladat vár megoldásra, többek között a területileg eltérő tevékenységek, informatikai rendszerek összehangolása, a feltárt párhuzamosságok megszüntetése, a szakterületek működésének egységesítése”.

A párhuzamosságok megszüntetése pedig sok mindent jelenthet. Az összevonás felelőse a Volánbusz és a DAKK vezérigazgatója, Dávid Ilona lesz.

Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: „A magyar állam részéről alapvető tulajdonosi elvárás, hogy az állami vállalatok hatékonyan működjenek, ezáltal hozzájárulva hazánk versenyképességének növeléséhez. Az integrációs folyamat végére egy szakmailag jól felkészült, az utazási és a megrendelői igényekhez jobban igazodó, hatékonyabban működő és gazdálkodó, versenyképes közlekedési vállalat jön létre, amely nem csupán pozíciójának megtartására törekszik, hanem képes új piacok felé is nyitni.”.

Az egyesülési folyamat sem a menetrendre, sem az utazási tarifákra nincs hatással, ugyanakkor az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező társaság egységesebb és egyben magasabb színvonalú szolgáltatást tud majd nyújtani az utazóknak.

Az integráció a munkavállalók többségénél a napi feladatokat tekintve semmilyen változást nem okoz, hosszú távon viszont számos előnnyel jár, hiszen a Volánbusz az új szervezeti keretek között erősebb, stabilabb hátteret és kiszámíthatóbb munkahelyet biztosít a dolgozók részére. A folyamat az érintett szakszervezetek, érdekképviseletek teljes körű bevonása, tájékoztatása mellett zajlik – írják a közleményben.

szeged.hu

Borítókép: Illusztráció. Forrás: szeged.hu