Március 22-én, a Víz világnapján nagyszabású vetélkedő hívta fel diákjaink figyelmét vízkincsünk megőrzésének fontosságára.

Az alsó tagozatosok rajzpályázaton vehettek részt, a pályamunkák címe: VÍZ-KINCS. Aki nem akart rajzolni, a Szelídvízország című természetfilmet nézte meg.

A négy, tíz fős felsős csapat vetélkedőn mérte össze tudását. Ennek során négy helyszínt kellett végigjárniuk. Az egyiken kísérletek révén megismerték a víz fizikai, kémiai tulajdonságait. Másutt a vizes élőhelyek növényeivel, állataival találkozhattak – itt a tanult élőlények tulajdonságairól kellett számot adniuk. Majd vízkincsünkről, a megőrzés lehetőségeiről és a víztisztításról hallhattak, arról, miként jut el a víz a csapig. A negyedik helyszínen a szennyvízről tudhattak meg a gyerekek hasznos és érdekes tudnivalókat és itt minden csapat elkészítette egy szennyvíztisztító mű modelljét.

A feladatok teljesítése után minden csapat egyidejű részvételével mozgalmas kvíz zárta a vetélkedőt, mely során kishajót hajtogattak, tengert, tavat ábrázoló képet raktak ki a csapatok, és énekeket gyűjtöttek és adtak elő a vízről.

Minden csapat nagy lelkesedéssel vett részt a játékban, így a vetélkedő jó hangulatban telt.

A rajzversenyt Balla Tihamér (3.o) nyerte, 2. helyezett Kálmán Ferenc (3.o), 3. helyezett Mak Mónika (4.a). A felsősök csapatversenyén 1. helyezett a Greenpeace, Szopka Katalin vezetésével, 2. helyezett holtversenyben a Világ vizei, akiket Kiszel Adrienn, és a The Elfs of Forest csapat, akiket Sztuparity Enikő irányított, a 3. helyezést Sági Gina vezetésével a Tavisellők csapata szerezte meg.

A programhoz szükséges eszközök és díjak beszerzését az iskola alapítványa támogatta, a lebonyolításban a napközis munkaközösség segített.

Puskás Ágnes
Kossuth Lajos Általános Iskola