Megrökönyödve olvastam az újságban, hogy a pap életére törtem – hívta szerkesztőségünket Belancsity Radován. Megírtuk, több sírt megrongáltak a szőregi szerb temetőben, és Kaplan Pavle esperesi helynök szerint a szemle során az egyik hívő rátámadt.

Kaplan Pavle a napokban megmutatta a rongálás eredményét. Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu

Kaplan Pavle a napokban megmutatta a rongálás eredményét. Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu

– Többször üzenetet hagytam a pap telefonján, hogy tudja, mi történt, de állítólag nem volt Magyarországon. Amikor végül kijött Szőregre, én nem voltam itthon, megkértem Radovánt, hogy mutassa meg az összetört sírköveket – meséli a történet elejét Vladiszávljev Milán. A fotót az egyházközség két helyi tagja nem vállalta. Az eset folytatásáról Belancsity Radován megjegyezte, hónapok óta húzódik a konfliktus közte és a pap között.

Ám amikor a temetőben találkoztak, a lelkész kezet nyújtott neki, mondván, tegyenek félre mindent, és oldják meg az ügyet. Ezután bejárták a sírkertet, szerbül beszélgettek annak biztosításáról, meg egy kidőlt fáról. Váratlanul a pap elkezdett beszélgetőtársa betegségéről beszélni, majd amikor az megkérdezte, mikor vágatja le a füvet, magyarra váltott, és kiabálni kezdett. A pap a hívő fejéhez vágta, hogy majd ha a szőregiek elszámolnak a pénzekkel, akkor beszéljen. Aztán a pap egyre távolabb ment tőle, végül a kocsijához szaladt, kiabálva, hogy meg akar ölni. Állítólag azt is hozzátette: „nem érdekel a szüleid szaros sírja”.

Belancsity Radován szerint akkor értek ki a rendőrök, akiket a pap korábban hívott a rongálás miatt. Ő pedig nem beintett nekik, ahogy a pap nyilatkozta, hanem mivel távolabb állt, intett, hogy jöjjenek csak, itt van. A rendőrök felvették mindkettejük adatait, majd vele az egyikük bejárta a temetőt. A szőregi férfi ezzel elhagyta a temetőt, de éjjel még két telefonüzenetet kapott a lelkésztől. Az egyikben értesítette, hogy feljelentette, a másikban pedig arról, hogy az egyházi törvényszék előtt is felelősségre vonja a támadásért.

Vladiszávljev Milán szerint évek óta azért vitáznak a pappal, mert az őket akarja felelősségre vonni, holott az egyházközség pénzéről nem mutat nekik elszámolást.

Dombai Tünde, delmagyar.hu

Borítókép: Kaplan Pavle a napokban megmutatta a rongálás eredményét. Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu