Rajzokból, fényképekből, üzenetekből és rövid videókból összeállított kisfilmmel ölelték meg virtuálisan az édesanyákat a szoreg.hu szervezéseben anyák napján. A programhoz online pörköltfőző verseny csatlakozott.

– Több mint 10 éves hagyomány Szőregen, hogy ebben az időszakban, május 1-jén pör­­költfőző versenyt rende­zünk. Az idei év a koronavírus-járvánnyal nagy kihívás elé állított minket, kérdés volt, hogyan folytathatjuk, mert a közösséget ebben a helyzetben még jobban együtt kell tartani – mondta Avramov András fő­­szervező, a városrész önkormányzati képviselője.

Azt találták ki, online pörköltfőző versenyt rendeznek – valószínűleg elsőként a világon –, ami úgy zajlott, hogy a hétvégén, május 1-től 3-ig, mindenki otthon készíthette el az ételt, amiről fotót kellett küldeni Szőreg hivatalos honlapjára, a szoreg.hu-ra, amit an­­nak Facebook-oldalára tettek fel. Angliából és Forráskútról is futott be nevezés.

– Az embereknek annyira megtetszett az ötlet, hogy többen jelentkeztek zsűrielnöknek, ezért úgy határoztunk, nemcsak szavazás dönt majd a helyezésekről, hanem hivatalos szakmai grémium is. A zsűrinek most valóban nehéz dolga lesz, hiszen nem kóstolhat, a főzés közben készült vagy a kitálalt ételt ábrázoló fénykép alapján kell „kitalálnia”, melyek lehetnek a legfinomabbak – közölte Avramov. Kedd délutánig bárki szavazhat a pörköltekre, az eredményhirdetés aznap 18 órakor lesz.

A hétvége, a vasárnap az édesanyáké volt, viszont a ve­­szélyhelyzet korlátozásai miatt – például a 1,5–2 méteres egészségügyi távolság tartása – a szokottnál nagyobb kreativitás kellett az ünnephez. Sokan nem mehettek el, nem köszönthették személyesen édesanyjukat. A szoreg.hu közösségi oldalára fényképe­ket, rajzokat, üzeneteket, rö­­vid üdvözlő videókat vártak a szervezők, ezekből kisfilmet állítottak össze, amely már megtekinthető.

– Ezzel a virtuális öleléssel akartunk kedveskedni az édesanyáknak, nagymamáknak – mondta Avramov András.

 

delmagyar.hu