„Millió, millió, millió rózsaszál dúdolja évtizedeken keresztül Csongrádi Kata. A dal most életre kelt, egy millió rózsa szírma borította be a rózsák birodalmát, Szőreget. A Szeged melletti kis település európa szerte híres, a tövises virágairól, itt nyílik a hazai rózsák kilencven százaléka.

A szőregi fesztiválon a helybéliek és a termelők együtt tisztelegtek a virág szépsége előtt. A gyerekek és a szüleik is rózsából készült gúnyát öltöttek magukra, majd a karneváli hangulatban megválasztották a rózsák királynőjét is. Ezt a címet, az idén Kovács Rita nyerte el.

– Ha valaki, hát én igazán a rózsák között élek. Szüleim, amióta az eszemet tudom rózsatermesztéssel foglalkoznak, így mondhatni, hogy rózsabokrok között nőttem fel. Azzel sem árulok el nagy titkot, hogy nekem is a bordó rózsa a kedvencem. Utoljára szombaton éjjel kaptam egy nagy csokorral a barátomtól.
Az idősebb hölgyek sem maradtak szégyenben, a legkedvesebb rózsatisztelő szomszédasszony a helyi boltos, Matovics Jánosné lett. A község a tisztelet napján valóban a rózsák birodalmávává vált, nem csak a virág szépségében gyönyörködhettek, hanem bódító illatát is érezhették a látogatók.

csr
Színes Bulvár Lap Online, 2006. június 26.