Szőregen hosszú évekre visszanyúló hagyomány volt, hogy helyben, a városrészben is elismerték és megköszöntötték a tanítók, tanárok, óvodapedagógusok egész évi áldozatos munkáját. A szép hagyomány néhány éve a pandémia miatt megszakadt, tavaly azonban újjáélesztették, szerdán délután pedig ismét műsorral és virággal köszöntötték a pedagógusokat.

Idén közel nyolcvan pedagógust hívtak meg a Tömörkény István Művelődési Házba: aktív és nyugdíjas tanárokat, óvodapedagógusokat és bölcsődei nevelőket.

A megjelenteket a városrész önkormányzati képviselője, Avramov András köszöntötte. Elmondta, Szeged iskolavárosként igyekszik minél jobban megbecsülni pedagógusait, mert ők nevelik gyermekeiket, a jövő generációját.

– Azt gondolom, hogy egy közösség olyanná válik, amilyenné mi formáljuk. Hiszem, hogy ennek önök, pedagógusok az alappillérei. Az önök példamutatása elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben egy jól működő és értékes közösség alakuljon ki itt, Szőregen, Szegeden és az egész országban – mondta Avramov András.

Ezt követően a megjelent pedagógusokat egy-egy szál rózsával köszöntötték, majd Avramov András átadta a Szeged-Szőreg Településrészi Önkormányzat díszoklevelét, az ötvenéves pedagógus életpályát maga mögött tudó Tóth Csabánénak, aki a mai napig tanít óraadóként.

Tóth Csabáné több évtizedes pedagógusi pálya után a Szegedi Divatiskola igazgatójaként ment nyugdíjba 2014-ben, majd 2018-tól nyugdíjasként folyamatosan a Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum textilműves szakmai irányán óraadó tanár.

– Meglepődtem ezen az elismerésen, amit a város részönkormányzatától kaptam. Dolgoztam becsülettel, éppen ebben az évben ötven éve, hogy tanítok. Büszke vagyok a felmenőimre is, több százéves pedagógus dinasztiából származom, tőlük örököltem a géneket, és úgy néz ki, tovább is adom, lesz folytatása a pályámnak, mert a lányom is pedagógus és az egyik unokám is ezt a hivatást választja – árulta el Tóth Csabáné, miután átvette az elismerő oklevelet.

Ezt követően a Szeged Táncegyüttes növendékei adtak műsort, majd a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese, Szélpál Szilveszter operett és musical slágerekkel szórakoztatta a megjelenteket.

Rafai Gábor, szeged.hu

szoreg.hu képtár