Hagyományosan az idén is virággal és műsorral köszöntötték a hölgyeket Szőregen. A Tömörkény István Művelődési Házban Szabó Sándor országgyűlési és Avramov András önkormányzati képviselő egy-egy szál szegfűvel is kifejezte tiszteletét és megbecsülését a városrészben élő nők iránt, akik közül több mint hetvenen fogadták el a meghívást.

– A nők nagyon sokféleképpen megihletik a művészeket: a szobrászokat, a költőket, festőket, akik nagyon változatosan mutatják be a szépségüket, bájukat, kedvességüket és az életben betöltött számtalan fontos szerepüket. És ez így is van, a hölgyek nagyon sok szerepben feltűnnek a mindennapi életben: aggódó nagymamaként, gondoskodó anyaként vagy éppen hűséges társként – mondta Szabó Sándor, aki arra is emlékeztette a megjelenteket, hogy ez a szép ünnep onnan indult, hogy a nőknek ki kellett állni a jogaikért, mert nem kapták meg a nekik járó elismerést.

Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője szerint ma is van még mit tenni a nők egyenjogúságáért szerte a világban, mert még mindig indokolatlanul nagy különbség van nők és férfiak között például a bérekben, és női vezetőből, politikusból is sokkal kevesebb van, mint amit a társadalomban betöltött szerepük indokolna.

– A nők már nagyon sok esetben bebizonyították, hogy olykor sokkal jobb vezetők, sokkal jobb képességekkel és jóval nagyobb empátiával bírnak, mint mi, férfiak. Ezt tudomásul kellene vennünk és sokkal nagyobb teret és lehetőséget kellene biztosítanunk a nőknek a mindennapi életben.

Avramov András, a városrész önkormányzat képvelője, rövid köszöntőjében egy fontos gondolatot osztott meg az ünneplőkkel:

– A férfiak életében van két olyan nő, aki mindannyiunk életét meghatározza: az édesanyánk és az első szerelmünk. Bízom benne, hogy ezt a csodálatos érzést mindenki megtapasztalhatta már élete folyamán.

A köszöntők után egy-egy szál szegfűvel kedveskedtek a képviselők az ünneplő hölgyeknek, majd Kiszely Zoltán előadóművész operettslágerekkel szórakoztatta a vendégeket. Az estét süteménnyel és tombolával is emlékezetessé tették.

Most először egy különleges kerítéskiállítással is kedveskedtek a hölgyeknek. A művelődési ház bejárat előtt híres lányok, asszonyok arcképét és egy-egy lélekemelő mondását függesztették ki útravalóul:

„A legcsábítóbb egy nőben, ha van önbizalma” (Beyoncé)

„Úgy érezzünk, hogy amit teszünk, az csak csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna tenger.” (Teréz anya)

„Mindenben találjuk meg az örömet! Az embernek saját magát is szeretnie kell, törődni saját magával, mert csak akkor tud másoknak segíteni, ha ő maga rendeben van.” (Karikó Katalin)

„Az évek során számomra azok tűntek a legboldogabbaknak és legelégedettebbnek az életükkel, akik nyitottan és önzetlenül élték azt.” (Erzsébet királynő)

„Tanuld meg, hogy amíg élsz, nem késő semmi.” (Szabó Magda)

„Ha szépülni szeretnél, a lelkeddel és a szíveddel kell kezdened, mert addig egyetlen kozmetikum sem fog hatni!” (Coco Chanel)

„Hiszem, hogy a boldog lányok a legszebbek” (Audrey Hepburn)

Rafai Gábor, szeged.hu

szoreg.hu képtár