A nyári iskolaszünet alatt a „szokásosnál” is több rendezvényt kínálnak a gyerekeknek Szegeden a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtárai. Június 22-től (hétfőtől) Északvárostól Szőregig, Móravárostól Odesszáig a „könyvtári háló” pontjain mesés, játékos programokból válogathatnak kisebbek és nagyobbak egyaránt.

A Csillag téri fiókban ötnapos „világkörüli útra” indulnak a földgolyó vállalkozó kedvű fölfedezői: minden nap új kontinens rejtélyes világába pillanthatnak bele. Petőfitelepen a Titoktündér mesél a gyerekeknek, akik még játékos vetélkedőben is részt vehetnek.

Északvárosban a papírszínházi előadás után dekorgumi- és agyagfigurákat formázhatnak, tésztát festhetnek, bábozhatnak is. Rókuson várjátékokat rendeznek, lovag- és udvarhölgyjelmezeket, fegyvereket és ékszereket készíthetnek.

A Móra utcában szőhetnek, Szőregen gyöngyöt fűznek, vidám illemtanórán vehetnek részt, s még cserebere-délelőttöt is tartanak. Odesszában méhsejtpapírból, tojástartóból, fakanálból és cserépből készítenek figurákat, bábokat – az óriás társasjátékban pedig kicsik és nagyobbak bizonyára kedvüket lelik majd.

Meséket minden fiókkönyvtárban hallgathatnak a gyerekek, s több helyen vetítenek diafilmeket is.

A manuális foglalkozások anyagköltségéhez gyermekenként 100 forint hozzájárulást kérnek a szervezők. Részletek a Somogyi-könyvtár internetes oldalán, valamint a Szegedi vakáció 2015 programfüzetben.

Megyeri József, promenad.hu