Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékeznek Szőregen, a Hősök terére kihelyezett tablókon, amelyeken a költő kevésbé ismert tájversei és életének fontos eseményei olvashatók. A szintén itt elérhető teszteket az év végéig lehet kitölteni, és beküldeni a művelődési ház címére.

Szerelemnek rózsafája…
Árnyékában heverek,
Hulldogálnak homlokomra
Illatozó levelek.

 

Szerelemnek fülmiléje
Csattog a fejem fölött,
Képzetemben minden hangja
Egy-egy isten-álmat költ.

Stílusosan Petőfi Sándor Szerelemnek Rózsafája című versével avatták fel Szőregen, a Hősök terén felállított Vers teret, ahol így emlékeznek a híres költő születésének 200. évfordulójára.

A körzet önkormányzati képviselője, Avramov András elmondta, ugyan Petőfinek nincs közvetlen kötődése Szőreghez, de az 1948-49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó csatája a település mellett zajlott 1849. augusztus 5-én. A szőregi csatának emléktáblái a Hősök terén is megtalálhatók és ezért döntöttek úgy, hogy a Petőfi Sándor emlékező kiállítást is itt állítják fel.

A Tömörkény Művelődési Ház munkatársai által készített tablókra Petőfi ismert és kevésbé ismert, főként tájverseiből írtak fel idézeteket, illetve életének egy-egy eseményét jegyezték fel. Szekeres Sándor, az intézmény vezetője elmondta, az érdeklődők egy játékban is részt vehetnek.

Valamennyi táblán található egy QR-kód, amelyet leolvasva egy kérdőívet talál az érdeklődő. Ebben Petőfi életrajzához kapcsolódó kérdésekre kell választ adni.

A játékra helyes megfejtéseket beküldők között a júniusi Szőregi Rózsaünnepen, valamint a decemberi Adventi ünnepeken sorsolnak majd ajándékokat. A kiállítás decemberig látható majd a Hősök terén.

Vass Imre, szeged.hu

szoreg.hu képtár