Szőreg és Kübekháza között, a IV. országos rózsaszemző versenyen jártunk.

– Bemegyek a rózsatábla közepébe, ha sikítok, akkor rajt – mondja a mikrofonba a versenyt felkonferáló, középkorú nő, nevetve. Kell a hangerő, hiszen a végtelen rózsaföldnek ki az egyik, ki a másik végén kezdi a szemzést. A túlsó végén azok kezdenek, akik bal kézzel szemzik a csemetét. Ha egymás mellett haladnának, összeakadnának a jobb- és balkezesek. Hol vagyunk? Szőreg és Kübekháza között, a IV. országos rózsaszemző versenyen.

Míg a verseny védnöke, Iványi Aurél önkormányzati képviselő elmagyarázza lapunknak a szemzés mint növénynemesítési eljárás lényegét – kezdődik is a verseny. A nők boszorkányos, a férfiak ördögi sebességgel végzik a szemzést; cél: minél több csemetét beszemezni egy óra alatt – de úgy ám, hogy az a szem meg is eredjen. A tavalyi győztes, Ézsiás Zsolt, és a második helyezett, Máder Mónika – a rózsaszemző verseny kitalálója, meghonosítója – elképesztő hatékonysággal szemzenek. Eredményünk mindkettejüknek majdnem száz százalék volt – halljuk a védnöktől. De ahogy elnézzük, jól szemz itt mindenki.

Naszradi Judit, az idei rózsakirálynő-jelöltek egyike éppúgy, mint a kübekházi Konyhás Istvánné – és itt abba is hagyjuk a névsorolvasást, mert mindenkit meg kellene említenünk: mindenki mestere a rózsaszemzésnek. Ha nem az lenne, nem indult volna a versenyen. És az eredmények? Kísértetiesen megismétlődött a tavalyi helyzet: az első Ézsiás Zsolt, második Máder Mónika. Egyetlen szem különbséggel: Zsolt mennyisége ötszáztizenkilenc szem – Mónikáé ötszáztizennyolc! A végső eredményt 29-én, pénteken, a szőregi Rózsák terén a szakmai zsűri elnöke, Bata András rózsakertész hirdeti ki. A sok-sok szemzés, melyektől a végeredmény függ – most, a napokban fogan véglegesen meg…

Farkas Csaba
Délmagyarország Online, 2007. június 25.

Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu fényképtudósítása