Vasárnap 6-tól 19 óráig a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdéséről három eltérő színű – fehér, zöld és lila – lapon szavazhatnak a választópolgárok. A kampánycsend március 8-án 0 órától vasárnap 19 óráig tart.

Vasárnap 6-tól 19 óráig a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdéséről három eltérő színű – fehér, zöld és lila – lapon szavazhatnak a választópolgárok. Pénteken 16 óráig a jegyzőtől még lehet igazolást kérni a lakóhelyen kívüli szavazásra. A kampánycsend március 8-án 0 órától vasárnap 19 óráig tart.

A március 9-i ügydöntő népszavazáson a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésére mondhat igent vagy nemet Magyarország szavazásra jogosult, több mint nyolcmillió polgára. A szavazókörök (Csongrád megyében 440 helyen) vasárnap reggel 6-tól este 7-ig várják a voksolókat.

Még péntek délután 4 óráig személyesen vagy meghatalmazottja segítségével kérheti a választópolgár a lakóhelye szerint illetékes jegyzőtől azt az igazolást, amellyel Magyarország egy másik településén szavazhat vasárnap. Ezt követően a választói névjegyzéket lezárják. Újdonság az is, hogy minden településen ki kellett jelölni egy olyan szavazókört, ahol az igazolással szavazók leadhatják voksukat. A kijelölt szavazókörök listája, illetve a többi tudnivaló is olvasható a http://www.valasztas.hu honlapon.

Tilos kampányt folytatni szombaton 0 órától vasárnap 19 óráig.
A referendum napján, vasárnap a magát valamelyik fényképes hatósági igazolványával és lakcímkártyával igazoló választópolgár három különböző színű szavazólapot kap. Ezeken érvényesen voksolni a kérdés alatti igen vagy nem válasz alatti körbe tett, egymást metsző két vonallal lehet.

Eredményes a referendum, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede (körülbelül kétmillió voksoló) a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott, így a döntés kötelező a parlamentre.

Délmagyarország Online, 2008. március 7.