A 2010-es tanévnyitón 12 sérült gyerekkel és felnőttel indult el az iskolaév egy lepukkant épületben, Szőregen. Most, 3 évvel később 27-en járnak a GEMMA Szociális Szolgáltató Központba és Fejlesztő Iskolába, az intézményt kívülről felújították, a dolgozók bérét pedig már nem egyesület, hanem az állam fizeti.

– Egész nyáron dolgoztak a munkások az épületen, felújították a tetőszerkezetet, kicserélték a cserepeket, beépíthetővé tették a tetőteret, és újak a nyílászárók is – sorolta Kissné Papfalvi Nóra, a szőregi GEMMA intézményvezetője, miért nem lehet ráismerni a lelakott volt szőregi általánosra. – A kivitelező még a termeket is kifestette, ingyen.

– Az épület meghízott, megdagadt és besárgult – Péntek Imréné intézményvezető-helyettes és vezető gyógypedagógus ezekkel a szavakkal érzékeltette: 15 centis a külső hőszigetelő réteg vastagsága, amelyre még egy nemesvakolat réteget is tettek.

A felújítás 20 millió forintba került, az összeget pályázaton nyerték, közölte Harter Árpádné, az iskolát fenntartó Szivárvány Autizmus Egyesület elnöke, aki a pályázatokat is írja. Elmondta: további 5 millió forintot nyertek a szakmai munkájukhoz.

Először lapunkban írtunk arról, hogy szociális szolgáltató központ és fejlesztő iskola, valamint egy fogyatékosok nappali intézménye nyílik majd 2010 szeptemberében Szőregen, 7–23 éves gyerekek és fiatal felnőttek számára. A régóta üresen álló általánost a szegedi önkormányzattól kapták használatra. Akkor koszos falakat, rossz konvektorokat, beszögelt ablakokat láttunk. Az összefogás azonban csodákat művelt: saját erőből, adományokból adóegyszázalékokból indították el a tanévet, szerezték be az alapvető eszközöket, és festettek, csempéztek, függönyt varrtak. Az iskoláért szinte egész Szeged megmozdult. Ajándékba kapták a bútorokat, festékeket, játékokat, fejlesztő könyveket, gyógyszercsomagokat. Még ma is sok mindenre lenne szükség, „újabb” számítógépekre például.

Az induláskor az egyesület fizette a béreket, most – a minisztériummal 2012-ben megkötött köznevelési megállapodásnak köszönhetően – az állam. Az egyesület a rezsit állja: tavaly télen, még a régi ablakokkal havi 150 ezer forintba került a fűtés.

A GEMMA-nak már a határon túl is híre van, várólistára írják fel azoknak a sérült gyerekeknek és felnőtteknek a nevét, akiket egyelőre nem tudnak felvenni. – 27 gondozottunk van – mondta az igazgatónő –, 12 fejlesztő iskolás, ide 7 és 23 éves kor közötti gyerekek járnak. De foglalkozunk 40 évessel is. A következő lépés a telephely bővítése, sőt a felnőtt gondozottak foglalkoztatása: most például ezért pályázunk.

Fekete Klára, delmagyar.hu