Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett a kormány Bács-Kiskun és Csongrád megyére – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő Szegeden. Közben a tranzitzónák is fogadják a migránsokat, naponta 6 és 22 óra között, kedden délelőtt 10 óráig összesen 20 menedékkérelmet nyújtottak be.

Aki a tranzitzónában tartózkodik, az jogilag nem lép be Magyarország területére, vagyis visszaküldik Szerbiába, amennyiben elutasítják a menedékkérelmét – szögezte le Kovács Zoltán kormányszóvivő. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet életbe lépett, megjelent a Magyar Közlönyben. Ennek egyik eleme, hogy a korábbi 10 méterről 60 méterre bővítették a határsávnak azt a szakaszát, ahol a magyar állam biztonsági, nemzetbiztonsági okokból különböző létesítményeket üzemeltethet. Ide kerültek a tranzitzónák. Ezeknek a területén ingyenes jogi segítségnyújtást is igénybe vehetnek a migránsok, illetve el is hagyhatják a zónát Szerbia irányába. Aki benyújtja a menedékkérelmét, az ellátásra is jogosult, vagyis enni és inni kap, szükség esetén pedig orvosi ellátást is. Egy beléptető és egy kiléptető kapu van a tranzitzónákban. Aki nem terjeszt elő menedékkérelmet hazánkra vonatkozólag, vagy nem lesz jogosult az oltalomra, mert például biztonságos harmadik országból érkezik, az a kiléptető kapun Szerbia felé távozik.

Csongrád és Bács-kiskun megyében összesen két tranzitzóna működik, Röszkén, illetve Tompán, ahol már folyik a munka, a kormányszóvivő tájékoztatása szerint délig húsz menedékkérelmet nyújtottak be, melyek mindenben megfelelnek az uniós előírásoknak, így elbírálásuk is eszerint zajlik. Kérdésre válaszolva Kovács Zoltán közölte, az elbírálás akár pár perc alatt is megtörténhet, ám órákig is elhúzódhat, hiszen minden egyes ember esete más és más. Legfeljebb 8 nap alatt meg kell hozni a döntést, így a fellebbezési idővel együttesen számolva 12 nap alatt mindenkinek az ügyében döntés születik. Fontos tudni, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetről a kormány dönt, az erről szóló rendelet legfeljebb 6 hónapig marad hatályban, de amennyiben a feltételek továbbra is fennállnak, az intézkedés meghosszabbítható.

Hangsúlyozta, mindenkinek – a valódi menekülteknek is – elemi érdeke, hogy véget érjen az illegális migráció. A kormányszóvivő elmondta, az ideiglenes biztonsági határzár kialakítása, a jogszabályváltozások, illetve a határ őrizetének megerősítése minimalizálni fogja az illegális migrációt. Kovács Zoltán azt is közölte, hogy a tranzitzóna működése teljes mértékben megfelel a magyar és a nemzetközi jognak. Kitért arra is, hogy eddig 200 millió euróba került a magyar határ megerősítése, ebből az Európai Unió 7 millió eurót adott.

 

Eddig 73 alkalommal rongálták meg a határzárat

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója ismertette a 2015. évi illegális határátlépők nemzetiségek szerinti összetételét. Az elmúlt két és fél hónapban 66 896 magát szírnek valló migráns érkezett hazánkba illegálisan a zöldhatáron, 32 979 afgán, 12 927 pakisztáni, 3630 iraki, továbbá 3231 bangladesi. Bakondi kitért arra is, hogy az ideiglenes műszaki határzár, továbbá a szeptember 15-én nulla órakor életbe lépő jogszabály-módosítások hatása már most is látszik, míg a változás előtti napon 9380 migráns érkezett, addig kedden délelőtt tíz óráig mindössze 60. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról tájékoztatott, hogy 300-an kaptak eddig menedékjogot Magyarországon, 65 ezer esetben amiatt szüntették meg az eljárást, mert annak lezárulta előtt eltűntek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal látóköréből a hazánkba érkezők, míg 95 ezer menedékjogi kérelem jelenleg elbírálásra vár. Hozzátette, eddig 4000 embert toloncoltak ki Magyarországról.

Augusztus elseje óta 73 alkalommal rongálták meg a fizikai határzárat. A mai napon délelőtt 10 óráig 60 személyt fogtak el, akik közül 45-en úgy jutottak be hazánk területére, hogy megrongálták a kerítést, így a megváltozott jogi szabályozás értelmében már büntetőeljárást kezdeményeznek ellenük a hatóságok. A többi 15 személyt mélységi ellenőrzések során állította elő a hatóság az ország más megyéiben, így elképzelhető, hogy ők még éjfél előtt beléptek hazánkba.

Varga Anna, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Kovács Ferenc, szegedma.hu