A kenusoknál Vajda Attila, a kajakos hölgyeknél Fazekas-Zur Krisztina nyerte meg az ezer egyest a szegedi 1. világbajnoki válogatóversenyen. A férfiaknál Fábiánné Rozsnyói Katalin versenyzői osztoztak meg a dobogón: ezúttal Tóth Dávid diadalmaskodott, míg a férfi sprintereknél Dudás Miklós győzött.

Nincs új a szegedi nap alatt. Vajda Attila ismét, immáron sokadszor nyerte meg a C-1 1000 méter válogatóversenyét. Bár a mezőnyben ott volt a C-2 1000 méter világbajnoka, Vasbányai Henrik is, aki korábban többször is megszorongatta (egyszer le is győzte) őt, ám hiába diktálta ő az iramot, az utolsó 200 méteren Vajda játszi könnyedséggel lépett el – olvasható a Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapján.

Fotó: kajakkenusport.hu

Fotó: kajakkenusport.hu

„Kontrollált verseny volt, jó időt futottunk, úgy érzem, erre a hétvégére mindkettőnknek sikerült tökéletes formába érkezni. Erős rajtot vettem, és végig próbáltam tartani a lépést Henrikkel, ő volt a nyulam, ment előre, nekem pedig összejött az indítás a végén. Jó időt is lapátoltam, sikerült 3:50 alatt beérni, így nagyon elégedett vagyok ezzel a döntővel” – értékelt Vajda Attila a versenyt követően. És hogy mit érzett Vasbányai Henrik?

„Őszintén? Arra számítottam, hogy feladja, hogy meg fogom tudni törni mentálisan Attilát. Nyolcszáz méterig úgy éreztem, hogy uralom a versenyt, és egyáltalán nem számítottam rá, hogy a végén ekkorát tud indulni. Egyszerűen másik sebességbe kapcsolt, se fizikálisan, se mentálisan nem tudtam reagálni rá, és úgy ahogy volt lélekben feladtam. A vége nem volt méltó egy rendes pályához, ha fejben jobban odakoncentrálok talán más lett volna” – mondta Vasbányai.

A férfiak és a nők K-1 1000 méteres összecsapásában – a kenus fináléval ellentétben – csak centik döntöttek. A férfi fináléban a Kammerer Zoltán, Pauman Dániel, Tóth Dávid trió kimagaslott a mezőnyből, Tóth az utolsó métereken verte vissza a háromszoros olimpiai bajnok támadását.

„Nem olyan pályát akartam menni, amiben bele-beleindítgatok, hanem már az elejétől végignyomtam. A szolnoki Bogár Gáborral együtt nagyon jól sikerült eljönni a rajtból, ötszáz méternél már egy hajóval a mezőny előtt voltunk, de láttam, hogy Zoli jön fel rám, sőt a végén utol is ért, de vissza tudtam verni a támadását” – idézte vissza a pályát Tóth Dávid.

„Majdnem nyertem – nevetett Kammerer. – Dávid az elején nagyon bekezdett, hatszáznál már egy hajóval vezetett, hétszáznál utánaeredtem, kilencszáznál szerintem utol is értem és talán át is vettem tőle a vezetést, de 950-nél belehaltam. Nagyon örülök neki, hogy a négyesből hárman a dobogón voltunk, ez a legjobb, ami megtörténhetett. Sokkal jobb másodiknak lenni egy csapattársam mögött, mintha én nyertem volna és a többiek az ötödik-hatodik helyen zárnak.”

A nőknél úgy tűnt, Medveczky Erika könnyedén nyeri meg a versenyszámot, ám remekül hajrázott a kilences pályán Fazekas-Zur Krisztina, aki mindössze nyolc századdal előzte meg Medveczkyt.

„Erre az ezer méterre már azért egy kicsit elfáradtam, tompábbnak tűntek az izmaim, de agyban ott voltam. Igazából nem szeretem az ezer métert, mert agyilag nehéz, félek tőle, ezért ez a szám inkább önmagam legyőzéséről szól. Ez olyan agyi tréning nekem az ötszáz méterre” – mondta Fazekas-Zur Krisztina, aki nagyon elégedett a szülés utáni visszatérésével.

Elégedett lehetett Medveczky Erika is, mert 500 és 1000 méteren is jó formát mutatott.
„Azt hiszem, méltó csatát vívtunk Krisztával, nincs miért szégyenkeznem. Egy picit azért csalódott vagyok, mert nagyon jó formában érzem magam, és bíztam a sikerben, de arra van a második válogató, hogy visszavágjak” – mondta Medveczky Erika.

A férfiak K-1 200 méteres versenyét Dudás Miklós nyerte meg a pénteken párosban diadalmaskodó Molnár Péter és Tótka Sándor előtt.

„Elégedett vagyok az elért időeredménnyel és azzal is, hogy ilyen nagy különbséggel sikerült nyernem – mondta Dudás Miklós – Idén nem akartam már a szezon elején ellőni a puskaport, most 80 százalékos formában vagyok, ha erre még rá tudom tenni a maradék húszat augusztusra, akkor meglehet a kvóta a világbajnokságon és idén ez a legfontosabb.”

A nap végén C-2 200 méteren Lantos Ádám és Nagy Péter párosa győzött, a nőknél a győri lányoknál „átrendeződött” az eddig megszokott felállás: ezúttal Takács Kincső nyert Balla Virág és Lakatos Zsanett előtt, míg női K-2 1000 méteren a Közgép SE duója, Sarudi Alíz és Bodonyi Dóra volt a leggyorsabb.

szegedma.hu

Borítókép: Fotó: kajakkenusport.hu