Vajda Attila és más neves sportolók közreműködésével a szegedi szimfonikusok Zenés Forgatag – Szeged hangjai, Szeged bajnokai címmel június 21-22-én kétnapos fiesztát rendeznek.

A nyári napfordulót, a zene ünnepét muzsikával köszöntik például Franciaországban is – a szimfonikus zenekar állandó segítő partnere, a Szerencsejáték Zrt. támogatásával kétnapos fiesztát rendez Szegeden június 21-én és 22-én. Lukácsházi Győző, az együttes igazgatója pénteken sajtótájékoztatón elmondta: igazi happeninget szerveznek a közönség szórakoztatására. Olyanokat is szeretnének megnyerni az élményt adó örömzenének, akik eddig kicsit idegenkedtek a zenekari muzsikától. A korábbi években a Széchenyi téren koncerteztek a szimfonikusok, most a futball világbajnokság miatt áttették a kétnapossá vált Zenés Forgatag – Szeged hangjai, Szeged bajnokai elnevezésű ingyenes rendezvényt a Dugonics térre.

Június 21-én, szombaton 19.45-kor indul a városháza elől Gyüdi Sándor színidirektor kalauzolásával a városnéző kisvonat, amellyel felfedezhetik az érdeklődők Szeged esti zenei hangjait. A zenekar művészeti vezetője az alsóvárosi templomnál az esti harangszó kapcsán mesél a harangokról, a Dóm téren a zenélő órákról, a vadasparkban a vadon hangjaiba hallgatnak közösen bele, majd a kerthelyiségek zenéit fedezik fel. Végül 21 órától Mozart Kis éji zenéjét játsszák el a szimfonikusok a Korzó Zeneházban. A rézfúvósok a Múzeumok Éjszakája egyiptomi hangulatú szegedi rendezvényén is közreműködnek: Verdi Aidájából fújnak részletet. Június 22-én, vasárnap 17 órakor indul a zenés bemelegítés a Dugonics téren, ahol az SZTE Zeneművészeti Kar Fúvószenekara és a Szegedi Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttesei lépnek fel.

A sztárvendég „a magyar Ray Charles”, azaz Weszely Ernő harmonikaművész lesz. 21 órakor kezdődik a zenekar hangversenye Szeged bajnokaival. Az első részben Gyüdi Sándor dirigálásával Mendelssohn Szentivánéji álom szvitjét, majd a 100 éve született, Szegedről indulva világhírűvé vált karmester, Fricsay Ferenc Rondóját játsszák el. A második részben Balogh Sándor veszi át a karmesteri pálcát, aki szórakoztató nosztalgiazenét dirigál Gershwintől Fényes Szabolcsig Somogyvári Tímea Zita és Hábetler András énekművész közreműködésével. Bekapcsolódnak a műsorba neves sportolók is: Vajda Attila olimpiai bajnok kenus és Petrovics Kálmán vízisport klubvezető gitározik, Nagy Péter súlyemelő cintányérozik, és muzsikál majd Sánta Dániel vízipólós is. A műsorvezető szerepét Beslin Anitával közösen vállaló Lukácsházi Győző abban bízik, olyan jó hangulat kerekedik, hogy akár táncra is perdülnek az emberek a Dugonics téren.

delmagyar.hu