A pekingi olimpián aranyérmet szerző Vajda Attila kenus lapátját is elkészítették rózsából a pénteken kezdődő XI. Szőregi Rózsaünnepre. A háromnapos fesztivál dekorációjához több tízezer szál virágot használnak fel.

Vajda Attila tavaly az olimpián a magyar küldöttségből egyedüliként szerzett olimpiai aranyérmet, így természetes, hogy valahogy tisztelegni akartunk eredménye előtt – mondta a kenus lapátját, az olimpiai lángot és az ötkarikát ábrázoló kompozíciót elkészítő Kókai Ágnes az MTI-nek.

A feltehetően legnépszerűbb szőregi lakos rajongója elmondta, a kiváló sportoló a Szegedhez tartozó településrészen született és itt is járt iskolába, s bármerre is került a világban, gyakran emlegette, hogy „szülőfalujában” rózsatermesztéssel foglalkoznak az emberek.

A szőregi lány elárulta, a mű elkészítéséhez – ami neki és barátnőjének csaknem tíz órába telt – mintegy ezerötszáz szál rózsát használtak föl. A lapát nyele vörös, a tolla pedig sárga rózsából készült. Az olimpiai szimbólum vörös és sárga karikája szintén rózsafejekből, a zöld pedig levelekből készült el, a kék karikához rózsaszín, a feketéhez pedig sötétbordó virágokat festettek be.

A háromnapos fesztiválon többek között vágottrózsa- és virágkötészeti kiállítás, rózsavásár, rózsabazár, fűnyíróverseny, teaház, koncertek, néptáncbemutató és utcabál várja az érdeklődőket. Szőreg utcáit és a fesztivál helyszíneit több tízezer szál rózsával díszítik, melyet a szőregi és a környékbeli rózsatermesztők ajánlottak föl.

A leglátványosabb eseménynek a szombati karnevál ígérkezik, melyen az eddigi legtöbb – negyvenhárom – rózsákkal feldíszített lovasfogat, hintó, homokfutó vonul fel.

MTI/hirextra.hu, 2009. június 25.