Vajda Attila rajt-cél győzelmet aratva söpörte be az 1000 méteres kenu szóló szám aranyérmét. Az olimpiai és világbajnoki címvédő 2007 után lett ismét kontinensbajnok.

A női kajak négyes 200 méteres pénteki győzelme után 1000 méteren szólóban is aranyérmet szerzett Kovács Katalin a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon. Olimpiai bajnokunk minden megerőltetés nélkül nyerte a futamot és szerezte meg a magyar küldöttség második aranyérmét. A második helyet a német Franziska Weber, a harmadikat a dán Henriette Engel Hansen szerezte meg.

– Az oldalszél és a hullámok miatt borzasztó nehéz volt a verseny, de sikerült megvalósítani az előre eltervezett taktikát – értékelt Kovács Katalin. – Az abszurd időrend igen fárasztó, nem ehhez vagyunk szokva, pénteken még a kétszázas versenyeken kellett helytállni, ma pedig már ezren. A bemelegítésnél éreztem, hogy tegnap meghúzódott a vállam, de a futam közben már egyáltalán nem zavart. Az ezer méter amolyan mumus számomra, szeretek jó érzéssel túl lenni rajta, és utána már kellemesebb ötszázon rajthoz állni.

Másodikként a szintén olimpiai bajnok Vajda Attilát szólították a vízre a magyarok közül. A szegedi fiú remekül kapta el a rajtot, féltávnál is ő vezetett, a román Mironcic tartotta vele a csapásszámot. A szám világbajnoki és olimpiai bajnoki címvédője a hullámzó brandenburgi vízen is igazolta klasszisát, és 2007 után ismét kontinensbajnoki címet nyert.

Helyszínen tartózkodó kollégánk, Méhes Gábor miniinterjút készített a szegedi klasszissal:

– Érzékelte, hogy Brendel próbált kapaszkodni a hajrában?
– Tudtam, hogy jön, de volt még bennem erő, és az utolsó 100-150 méteren sikeresen visszavertem a támadását. A szél mindannyiunk dolgát megnehezítette, mert végig kormányozni kellett, ezzel együtt minden úgy alakult, ahogyan a rajt előtt elterveztem.

– Az eredményhirdetés előtt kedélyesen beszélgetett Brendellel. Miről diskuráltak?
– Mondtam neki, hogy meg vagyok áldva a németekkel. Andreas Dittmer éppen visszavonult, és máris itt az újabb nagy rivális. Brendel tegnap a váltó után viccelődve azt mutatta, hogy túl nagy a hasam, én meg mondtam neki, hogy csak a pólóm előnytelen, és majd az ezres döntőben figyeljen. Meg akartam mutatni, hogy ki is az olimpiai bajnok. Örülök, hogy sikerült.

– A győzelem után vasárnap ötszázon már felszabadultan versenyezhet?
– Már nem megyek haza aranyérem nélkül, de az ötszázat is nagyon komolyan veszem, elvégre egy Európa-bajnokságon vagyunk. Az előfutamból jó idővel jutottam döntőbe, ami természetesen még nem jelent garanciát a sikerre. Fáradt vagyok, hiszen a múlt heti válogató miatt régóta nem pihentem, de a szegedi világkupához hasonlóan Brandenburgban is szeretnék duplázni.

A Szabó Gabriella, Csipes Tamara duóra sem lehetett panaszunk: a magyar egység a svédek mögött a második helyen végzett.

C–2 1000 méteren Sáfrán Mihály és Sáfrán Mátyás is aranyérmet szerzett a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon!

delmagyar.hu, 2009. június 27.