Egy szőregi élelmiszerboltot akart kirabolni egy csuklyás férfi hétfőn este. A tulajdonosra tőrt szegezett és a bevételt követelte. Miután az eladó és egy vevő is szembeszállt vele, gyalogosan menekült el a helyszínről.

Add ide a pénzt!” – ordított rá az egyik szőregi élelmiszerbolt tulajdonos-pénztárosára hétfő este egy csuklyás férfi.

– Azonnal a kassza felé ment, majd egy tőrt tartott a férjem felé – elevenítette fel az öt percig sem tartó támadás történéseit Farkas Lászlóné. Az asszony az élelmiszerbolt másik végében tartózkodott, amikor a 17 éves, arcát sötét lepellel eltakaró férfi nem sokkal zárás előtt belépett hozzájuk. Férje azonban nem ijedt meg a fegyvertől és ellökte a támadót, akinek ruháját ezután a pénztárnál álldogáló egyik vevő ragadta meg. – A bolt fölötti lakásokat kiadjuk. A vevő az egyik itt lakó munkás volt – mondta Farkas Lászlóné. Miután a rabló nem várt ellenállásba ütközött, jobbnak látta, ha kereket old.

– Kifutottunk a bolt elé, és még láttuk, ahogy elkanyarodik a következő utcában. Éppen egy autó haladt el mellettünk, amit leállítottunk. A sofőrnek elmondtuk, hogy mi történt, majd a férjem beült a kocsiba, és a rabló nyomába eredtek – mesélte az asszony. Pár pillanat múlva egyik törzsvendégüket látták sétálni a járdán. Tőle érdeklődtek: nem látott egy menekülő embert? – Ott lapult az egyik ház előtti sövényben. A férjemék az autóval elállták az útját, de a férfi átugrott a motorháztetőn, és kereket oldott – idézte fel a történteket Farkas Lászlóné. A tulajdonosok csak ezután értesítették a rendőröket, akik közül egy járőrpáros éppen a közelben volt.

Nem sokkal később az erősítés is megérkezett, majd a rendőrök elkezdték átfésülni a környéket. A közelben a nyomozók egy eldobott hátizsákra leltek, amit az elkövető dobott el menekülés közben. – Ebben megtalálták a férfi személyes iratait is – mondta Farkas Lászlóné. A rendőrök a 17 éves szőregi fiatalembert bravúros gyorsasággal kapták el a lakásán, majd a Szegedi Rendőrkapitányságon előállították. őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatását.

A tulajdonosok nem ismerték a csuklyás támadót, aki jó pár tízezressel lett volna gazdagabb, ha sikerül végrehajtania tervét. A házaspár ösztönösen cselekedett. Azt mondták, az ijedtség csak akkor jött ki rajtuk, amikor a rabló már rendőrkézen volt.

Tavalyi mérleg

Szegeden és környékén 2007 első harmadában hét különböző bolt dolgozóit érte atrocitás. A támadók – egy kivétellel – mindig pénzszerzési céllal mentek be az üzletekbe és minden esetben volt náluk valamilyen „fegyvernek látszó tárgy”.

Kiss Gábor Gergely
Délmagyarország Online, 2008. február 6.