A legek csapata: Pintér, Virág, Csapó és Iványi

Oláh János, Szentgyörgyi Pál, Póda Jenő és Pintér Ferenc a legvagyonosabb képviselő a szegedi közgyűlésben. A 43 tagú testületből öt városatyának nincs ingatlana. Iványi Aurél szocialista politikusnak pedig a vagyonnyilatkozata szerint nem csupán lakása, de foglalkozása és jövedelme sincs. A banki adósok listáját a szabad demokrata Virág András vezeti 29,7 millió forintos tartozással.

Mindegyik szegedi önkormányzati képviselő leadta a tegnapi határidőre a vagyonnyilatkozatát. A nyomtatványban csak hárman – Botka László polgármester, Nagy Sándor alpolgármester és Farkasné Pocsai Blanka fideszes politikus – tüntették fel, mennyi pénzt kapnak a városházi munkájukért. Kiderült: a képviselők többsége érdekelt valamilyen gazdasági társaságban – akad, aki többen is – tulajdonosként, cégvezetőként. Luxuskocsija senkinek sincs. Az átlagképviselő Opellel vagy Daewóval jár, osztozik háza tulajdonjogán és két-hárommillió forint megtakarítása van.

Az egyik legalaposabb vagyonnyilatkozat a fideszes Póda Jenőé. Ebből egyebek között kitűnik, hogy a képviselők közül neki van a legtöbb, szám szerint 12 ingatlana. Póda a 135 négyzetméteres szegedi családi háza mellett egy 60 négyzetméteres budapesti lakással, Vászolyon, Mádon és Csávolyon pedig több ezer négyzetméter szőlővel, gyümölcsössel és szántóval rendelkezik.

Szentgyörgyi Pál szocialista gazdasági alpolgármester több mint 24 millió forintos megtakarítása értékpapírokban és életbiztosításokban áll. A városatyák közül Pintér Ferencnek van a legtöbb készpénze, 21 millió forint. A szocialista politikus ügyvédként bruttó 125, két városi cégben felügyelőbizottsági elnökként pedig 105 ezer forintot keres havonta. A készpénzes listán Bakai Csaba áll a második helyen, 9 millió forinttal. Az Együtt Szegedért Egyesület képviselőjének további 10 millió forintja áll takarékbetétben, ugyanakkor van hárommillió forint köztartozása.

A vagyonnyilatkozata alapján Oláh János mondható az egyik legvagyonosabb képviselőnek. A Fidesz frakcióvezetőjének több mint 40 millió forintja van részvényben, üzletrészben, készpénzben és életbiztosításban. A közgazdász politikus a jelentősebb értékű vagyontárgyai, ingóságai között nem csupán a festményeit, műtárgyait és régiségeit, de a Simson Star és Csepel 125-ös motorkerékpárját is feltüntette.

A legnagyobb banki tartozása, 29,7 millió forint hitele a szabad demokrata Virág Andrásnak van, de jelentős, 11 millió forintos az adóssága Oláh Jánosnak is. A vagyonnyilatkozatban szerepel a „más szerződés alapján fennálló pénzkövetelés összege” elnevezésű pont. Ez annyit jelent, hogy kinek mennyivel tartoznak. A Szegedért Egyesület képviselőjének, Csapó Balázsnak 30 millióval, Oláh Jánosnak 25 millióval, a szocialista Lauer Istvánnak pedig 20 millió forinttal tartoznak.

Kilenc önkormányzati képviselő nem vagy csak hiányosan vallott a havi jövedelméről. A 43 tagú testületből öt városatyának nincs ingatlana. A szocialista Iványi Aurélnak pedig a vagyonnyilatkozata szerint nem csupán lakása, de foglalkozása és jövedelme sincs – „csak” százezer forintja takarékbetétben és három és fél millió forintja készpénzben.

Szabó C. Szilárd
Délmagyarország Online, 2006. november 24.