A Mars tér újjáépítésének első üteme 540 millióba kerül, „külsők” nem, csak a most is ott árusító kereskedők vehetnek bérleti jogot. A református óvoda nem kap plusztámogatást az önkormányzattól – döntött tegnap a szegedi közgyűlés.

Szőregiek tettek emblémát a nyári szünet előtti utolsó szegedi közgyűlésre tegnap: reggel a karzatokról sziromeső esett és mindenki kapott egy szál piros rózsát, mintegy meghívóként a rózsafesztiválra. A „rózsafalu” képviselője, Iványi Aurél szóban is megerősítette az invitációt, amit Botka László polgármester vacsorameghívással spékelt meg. A nap ezután rózsaillatban telt, alig néhány tüskével.

A Sóhordó utcai református óvoda szerepelt napirend előtt, napirendi vitában és interpellációban is. A közgyűlés korábban úgy döntött, hogy a június 30-án lejáró szerződéseket követően csak azokkal az alapítványi vagy egyházi tulajdonban lévő intézményekkel köt támogatási szerződést, amelyek olyan szolgáltatást nyújtanak, amit az önkormányzati intézmények nem tudnak. Mivel a református óvoda nem ilyen, az állami támogatás mellé nem kap önkormányzati pénzt. A szülők tiltakozásul aláírásokat gyűjtöttek, ellenzéki képviselők pedig melléjük álltak. Kalmár Ferenc, Pocsai Blanka, Kohári Nándor azonban hiába érvelt – még azzal is, hogy néhány millió miatt nem érdemes a városvezetésnek egyházellenesség hírébe keveredni –, a közgyűlés többsége tartotta magát a korábban meghatározott támogatási elvhez.

Kiszorulnak a kispénzűek – ismételte Kohári Nándor a vitában, amely a Mars térről bontakozott ki. Nem tárgyalnak a kereskedőkkel, hanem erőszakosan diktálnak nekik, a piac helyén pláza lesz, a szocialista városvezetés „torz emlékműve” – állította a fideszes képviselő. Eddig 31 kereskedővel állapodtak meg, kizárólag olyanokkal, akik jelenleg is a Mars téren árulnak – riposztozott a polgármester. Nem is tervezik, hogy a jelenlegieknek konkurenciát teremtve külső jelentkezőknek is adjanak bérleti jogot az új csarnokban. A bérleti jog értékesítéséből, vagyis a kereskedőktől 140 millió forint folyik be, a beruházás 540 millióba kerül, 65 millióval többe, mint korábban tervezték – ez az új parkolóhelyek költsége.

A képviselők úgy módosították a lakásbérletről szóló rendeletet, hogy a tartozásokat fölhalmozó, ezért jogcím nélküli lakókká vált családok kaphassanak még egy esélyt: három éves programban részletfizetésre nyílik lehetőségük. Újra bérlőkké válhatnak ott, ahol jelenleg jogcím nélkül laknak, vagy kisebb, alacsonyabb komfortú lakásokba költöznek. A háziorvosok, fogorvosok nagy kedvezménnyel vásárolhatják meg a jelenleg önkormányzati tulajdonú rendelőket. Módosították a felújítás előtt álló tarjáni Víztorony tér forgalmi rendjét. A közgyűlés hozzájárult, hogy a rossz állapotú dorozsmai műemlék, az utolsó szélmalom ingyenes tulajdonba adását kérje a város a kincstártól, s ha megkapja, fölújítsák. Módosították továbbá a költségvetést, bérbe adták a tápai vásártér egy részét a T-Mobile Rt.-nek és megalkották Szeged szmogriadó-tervét.

Sulyok Erzsébet
Délmagyarország Online, 2005. június 25.