A Dél-alföldi Operatív Program (DAOP) keretében a 4 és 5 számjegyű utak közül eddig 52 kilométernyi közút újult meg. A projektek költségvetése a régióban több mint 2,2 milliárd forint. A munkálatok elsődleges célja az utak mentén található települések megközelíthetőségének és közlekedésének javítása.

Az Új-magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Program (ROP) 2007-2008-as projektjei között Magyarország hét statisztikai régiójában összesen 204 alsóbbrendű útszakasz felújítására van lehetőség. A felújítás 79 projektet jelent, összesen 1200 kilométert érint, 44,5 milliárd forint értékben, mely érezhető eredményt hoz az útállapotok javulásában. A Magyar Közút Kht. a programban megvalósuló útfelújításokban a projektgazda szerepét tölti be. A felújításra tervezett utak kiválasztásánál igyekeztünk azon szakaszokat javasolni melyek felújítására a legnagyobb szükség van.

A Dél-alföldi régióban elsődleges cél volt a kistérségi központokban, városokban és a megyeszékhelyeken található közintézmények és a munkahelyek elérhetőségének javítása. A közutak rossz állapota nemcsak a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést nehezíti, hanem hátráltatja a gazdaság növekedését is.

2008 nyarán az EU-s finanszírozású felújítások első körében a Dél-alföldi régióban a kivitelezők három projekt munkáit kezdték el: mindhárom szakaszon az utak állapota az utóbbi évek megnövekedett forgalma miatt jelentősen leromlott, teherbírásuk a jelenlegi közúti közlekedési, forgalmi és forgalombiztonsági igényeket már nem elégítik ki.

A régióban 2008-ban összesen 52 kilométernyi útszakasz újult meg a ROP keretében, több mint 2,2 milliárd forintos költségvetéssel. A projektek műszaki átadása 2008. november közepén volt. Felújították a Körösladány – Gyomaendrőd, az Okány – Vésztő, a Bölcsipuszta – Okány, a Kiskőrös – Kecel – Kalocsa és a Kevermes – Medgyesegyháza – Orosháza összekötő utak egyes szakaszait.

A felújítások közvetve és közvetlenül összesen 150 ezer ember közlekedési körülményeiben hoznak érzékelhető javulást, így könnyebben jutnak el a békés és Bács-Kiskun megyeiek munkahelyükre és a közintézményekbe.

A Dél-alföldi Operatív Program keretében 2009-ben további 44 kilométernyi út újul meg, csaknem 2,4 milliárd forint értékben. Így felújítják Csongrád megyében a Szőreg – Kübekháza – Klárafalva, a Hódmezővásárhely – Földeák – Makó és Szentes – Mindszent – Hódmezővásárhely összekötő út, valamint Bács-Kiskun megyében a Kerekegyháza – Fülöpháza és a Kiskunhalas – Csávoly összekötő út egyes szakaszai.

Magyar Közút Kht. régiós hírlevele alapján