Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megjelent közlemény szerint március 26-tól ismét érvénybe lépnek a tűzgyújtási tilalom idején betartandó korlátozások Erre azért van szükség, mert a nagyon kevés csapadék miatt kiszáradt a talaj és a növényzet, emiatt pedig nő a tűzveszély.

Szeged közigazgatási területén rendelet szabályozza az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetésének szabályait. A szabályozás lényegi elemei Szőreg vonatkozásában:

Szeged területén az avar és kerti hulladék kezelését, hasznosítását elsősorban komposztálással kell elvégezni.

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése a szomszédok előzetes értesítése mellett munkanapokon 08:00 órától – 18:00 óráig, szombaton 08:00 órától – 14:00 óráig megengedett: március 1. napjától – április 15. napjáig, valamint október 1. napjától – november 30. napjáig.

Az ingatlanon kizárólag az ott képződött avar és kerti hulladék égethető el. Az égetésre száraz anyaggal, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor.

Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot vagy vegyi anyagot. Az égési folyamat gyorsítása, elősegítése céljából égésgyorsító szer használata tilos.

Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást meg kell szüntetni.

Tilos az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése jogszabállyal műemlékké nyilvánított ingatlanon, közterületen, egészségügyi, oktatási és kulturális intézmények 100 méteres körzetében az intézmény nyitvatartási ideje alatt, valamint a közművek védőtávolságán belül.

Tilos a nyílttéri égetés a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején, illetve a füst-köd riadó alkalmával elrendelt korlátozás időtartama alatt.

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének
28/2015.(IX.29.) önkormányzati rendelete alapján

Borítókép: Illusztráció. Forrás: ivabalk, pixabay.com