Június utolsó hétvégéjén három napra újra Szőregre várják a rózsák szerelmeseit, a sok százezer virággal feldíszített Tisza-Maros-szögi településen kiállítások, koncertek várják a vendégeket, bemutatkoznak a Csipkerózsikák és a Rózsahercegek, s Rózsakirálynőt is választanak.

Több mint egy évtizede az első rózsaünnepet a százhúsz éves szőregi rózsatermesztés hagyományait továbbéltető kertészek előtti tiszteletadásként szervezték meg – mondta a programokat ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke, a fesztivál házigazdája.

Bár a rendezvény továbbra is társadalmi összefogással megvalósuló közösségi program maradt, az évek során az ország egyik legnépszerűbb virágünnepévé vált, amely messzi földről a Szegedhez tartozó településrészre vonzza a vendégeket.

A rózsaünnep nemcsak Szőreg, hanem a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj ugyanis kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum.

A háromnapos fesztiválon többek között fajta és virágkötészeti kiállítás, rózsavásár, teaház, koncertek, néptáncbemutató és utcabál várja az érdeklődőket.

A leglátványosabb eseménynek a szombati karnevál ígérkezik, melyen több tucat, rózsákkal feldíszített lovasfogat, hintó, homokfutó vonul fel. A szervezők reményei szerint, ha az elmúlt hetek hűvös, csapadékos időjárása után az égiek is kedveznek a rózsakertészeknek, a felvonulók a hat kilométeres út során több tízezer szál rózsát osztanak szét a nézők között.

Szombat este választják meg a Rózsakirálynőt is, a hagyományosan rózsatermesztéssel foglalkozó települések által jelölt fiatal hölgyek közül. A zsűri azonban nem csak a jelöltek szépsége alapján dönt a korona odaítéléséről, a hölgyeknek a rózsatermesztéssel kapcsolatos tudásukról is be kell számolniuk.

MTI / szegedma.hu