Huszárok, gyalogos katonák és mozsárágyúk lepik el Szegedet a hétvégén. Immár 12. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Huszár és Katonai Hagyományőrző Találkozót, koszorúzással és emlékcsatával tisztelegnek az 1849. augusztus 5-i szőregi csata előtt.

162 évvel ezelőtt Szeged közelében zajlott le az 1848-49-es szabadságharcunk egyik utolsó összecsapása. A magyar seregek a város közelében összpontosították maradék erejüket az előretörő osztrák haderők megállítására, csapataink élén a lengyel Dembiński tábornok állt, vele szemben a császári oldalon Haynau vezényelt. Míg a magyarok csupán a visszavonulásukat akarták fedezni, addig Haynau egy bekerítő hadművelettel kívánta végleg megsemmisíteni főerőinket. Dembiński a csata alatt több hibás döntést is hozott, a visszavonulásból pedig szervezetlen menekülés lett. Csak pár zászlóalj bátor közbelépésének köszönhetően sikerült a magyar csapatoknak kicsúszni a harapófogóból.

Erre a csatára emlékeznek a hétvégén Szegeden és környékén, a XII. Nemzetközi Huszár és Katonai Hagyományőrző Találkozón. A program augusztus 5-én, délután négy órától kezdődik. A belvárosban toborzót tartanak a hagyományőrzők, majd Újszentivánon, az egykori laktanyában alakítják ki táborhelyüket. Szombat délelőtt a csapatok bevonulnak Szegedre, majd a Széchenyi téren tartanak díszszemlét. A koszorúzás mellett látványos csatabemutatóval, utcai harcokkal is tisztelegnek a történelmi ütközet előtt.

Illés Attila, szegedma.hu