A jövő hét végén, június 19–21. között 17. alkalommal rendezik meg a Szőregi Rózsaünnepet. A program már túlnőtt Szőreg határain, hiszen Deszken, Tiszaszigeten, Kübekházán és Újszentivánon is várják az érdeklődőket.

Az idén az EU-s oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel elismert minőségű szőregi rózsatő termőterületének többi települése, Deszk, Kübekháza, Újszentiván és Tiszasziget is részt vesz a rendezvényen.

A rózsákon túl a fesztiválon a vidék kulturális, és turisztikai érdekességeit is bemutatják a szervezők. Egész napos programot kínálnak az érdeklődőknek: tizennyolc helyszín várja a látogatókat öt településen, amelyek közül legalább hetet meglátogatva, sorsjátékon vehetnek részt látogatók. A főnyeremény két éjszaka, két fő részére az ART Hotel Szegedben. Ezen kívül még több mint negyven látogató nyer különböző számú rózsatövet, őszi szállítással.

Két autóbusz szállítja majd folyamatosan a vendégeket Deszktől az Agrirose Kft rózsaföldjétől, a tiszaszigeti Mélypontig és vissza. Érintik a magyar nemesítésű rózsákat termelő Godzsák Zoltánné rózsaföldjét is, de megnézhetik a Bánát Gyűjteményt, vagy a Pataki csempemanufaktúrát is. Színes programmal mutatkozik be a Vadásztanya Erdei Iskola ahol Bodrogi Gyulával főzhetnek együtt a vállalkozó kedvűek. A vasútállomáson hajtányt és modellvasutat próbálhatnak ki a Vasúttörténeti Alapítványnak köszönhetően. Pénteken, különleges autók oszlopa vonul a Széchenyi térre a Rózsafutam keretében. Vasárnap először rendezik meg a Rózsa Félmaratont. A profik a 22 kilométeres távon, míg a kevésbé edzettek 1,7 és 5,6 kilométeres távon is indulhatnak, hogy „szőregi futórózsává” válhassanak.

Szakmai napot is tartanak a hétvégén, ahol a rózsanemesítés legújabb trendjeiről és a magyar rózsákról lesz szó. Ennek célja, hogy segítsék az önkormányzatokat a zöldterületeik fejlesztésében.

Természetesen lesz szombaton felvonulás, és este koncertek. Pénteken az Irigy Hónaljmirigy lép fel az utcabál előtt, míg szombaton Fenyő Miklós és a PA-DÖ-DŐ szórakoztatja a látogatókat.

szeged.hu

Kapcsolódó anyagok

Borítókép: Fotó: szeged.hu