Nem a kormánytól függ Szeged sorsa, a város fejlődését, gyarapodását a jövőben is az európai uniós fejlesztési források határozzák majd meg. Ezért fontos, hogy Szegednek legyen képviselete Brüsszelben. Az MSZP európai parlamenti listájának második helyén szereplő politikus, Ujhelyi István ígéri, erős, határozott érdekképviseletre törekszik majd az Európai Parlamentben.

Fotó: szeged.hu

Fotó: szeged.hu

– Most lesz az első alkalom, hogy Szeged és térsége Szegeden lakó politikust küldjön az Európai Parlamentbe, aki öt éven keresztül képviselheti majd a Tisza-parti város érdekeit Brüsszelben – mondja az MSZP európai parlamenti listáján induló szocialista politikus.

Miért fontos, hogy szegedi is bekerüljön az uniós testületbe?

– Mert a város további fejlődése csak így biztosított. Az elmúlt hét évben magasra tettük a lécet. A most záruló hétéves uniós költségvetési ciklusban összesen 7200 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett az országba, ebből 290 milliárd forint Szegedre. Ezzel a Tisza-parti város toronymagasan első a hazai nagyvárosok között: ebből a forrásból Szegeden közlekedés-fejlesztési, egészségügyi, munkahelyteremtő, egyetemi és közoktatási beruházások valósultak meg. Tizenkét évi parlamenti tapasztalattal a hátam mögött ezt a munkát szeretném folytatni, erősíteni a következő öt évben.

Elhagyja a Tisza-parti várost?

– Nemcsak lélekben, de a valóságban is szegedi maradok. Eddig Szőreg és Budapest, a jövőben Szőreg és Brüsszel között ingázom majd. Előzetesen abban a munkamegosztásban állapodtunk meg, hogy Szabó Sándor a magyar országgyűlésben, Botka László polgármester az önkormányzat élén, én pedig az Európai Parlamentben küzdök majd ugyanazért a célért, amit eddig is tettünk, hogy Szegeden minél több és minél jobban hasznosítható fejlesztés valósulhasson meg európai uniós forrásokból.

Fotó: szeged.hu

Fotó: szeged.hu

Milyenek az esélyeink?

– Magyarország mintegy 10 ezer milliárd forint fejlesztési forrást használhat fel a következő hétéves uniós fejlesztési ciklusban. Ez a pénz Szeged költségvetésére 250 évig lenne elegendő… Arról is döntés született, hogy a megyei jogú városok – így Szeged is – külön „dedikált” pénzt kapnak, ami azt jelenti, hogy a területi operatív programban Szegednek 32 milliárd forintja lesz. Ezért Szeged számára kiemelt jelentőséggel bírnak az európai uniós választások: fontos, hogy a városnak legyen képviselője és hangja Brüsszelben. Én pedig Szeged és a magyar érdekek határozott képviselője kívánok lenni.

Május 25-én, vasárnap lesznek az európai parlamenti választások. Kiknek a szavazataira számít?

– Most személyekre nem, csak pártlistákra lehet majd szavazni. Aki megtisztel a bizalmával, az az MSZP listáján juttathat el Brüsszelbe. Ez a választás, ellentétben a parlamentivel, nem elsősorban a pártok csatájáról szól, éppen ezért nemcsak a baloldali érzelmű emberek szavazataira számítok, hanem a jobboldali, az LMP-s és a parlamenti választásról távolmaradók voksaira is, hiszen most először nyílik lehetőség arra, hogy Szegednek közvetlenül szava legyen Brüsszelben. Ez pedig a város fejlődése szempontjából a következő hét évben kiemelkedően fontos. Közösen kell változtatnunk Európán, hogy biztonságot adjunk minden magyarnak is.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu