Szerződést kötöttek egy francia céggel a nemesítők

A közelmúltban szerződést kötött egymással a szőregi Virág és Dísznövény Áfész, valamint a francia Meilland-Richardier cég, melynek köszönhetően a magyar fél új rózsafajtákat vezethet be a hazai piacon. Ezen virágok védettsége, minősége jobb az ismert fajokénál, így több mint ötven százalékkal drágábbak is.

Ötödik éve termel bérmunkában rózsatöveket egy francia rózsanemesítő cégnek, a Meilland-Richardier-nek a szőregi Virág és Dísznövény Áfész. A két fél a közelmúltban szerződést kötött egymással, melynek értelmében a szőregiek lettek a franciák egyedüli magyarországi forgalmazói.

– Más külföldi növényekkel szemben a Meilland-rózsák előnye, hogy miután Szőregen termelik őket, alkalmazkodtak a hazai talaj- és időjárási viszonyokhoz – mondta Széll Imre, az áfész elnöke. Így a vásárlóknak nem jelent gondot a tövek kiültetése.

A Meillandok közé közel húsz faj tartozik, van köztük bokorrózsa és futórózsa is. Védettségük és minőségük miatt több mint ötven százalékkal drágábbak ezek a fajták, mint a jelenleg forgalomban lévők. Ennek ellenére az elnök bízik abban, hogy lesz kereslet irántuk. A rózsák magyarországi forgalmazása szeptember közepétől várható.

Hazánk EU-tagságának, illetve az uniós jogharmonizációnak köszönhetően nagyobb a bizalom a külföldi nemesítő és a magyar termelő között. Ennek egyik oka, hogy az EU-ban jobban lehet érvényesíteni a fajvédelmet, mint más országokban.

A Szőregen termelt rózsák nyolcvan százalékát exportálják. Egyebek mellett angol, francia, holland, finn, német, horvát és orosz piacra kerül.

A szőregi áfész tavaly 420 millió forintos árbevételt ért el. A szövetkezet nem nyereségorientált, a bevételt visszajuttatják a 260-270 fős tagságnak.

Délmagyarország Online, 2004. június 22.