Három év után szombaton újra miséznek a szőregi szerb templomban, búcsút tartanak. Új papot kaptak, helyreállt a lelki béke. Tiszta lapot pontos elszámolás után kezdene a közösség.

Elkészült a szőregi szerb templom felújítása, szombat délelőtt nyitják ki három év után újból. Az ünnepi misét 10 órakor tartják, délután 4-kor pedig a templombúcsú részét képező kalácsot vágják. A kis egyházközség helyzete mégsem ennyire egyszerű.

Öt éve ugyanis annyira elmérgesedett a viszony az ortodox közösség és a vezetői között, hogy végül a szőregiek három éve kizárták papjukat a templomból, azóta senki nem misézett. A szőregi hívek Szegedre jártak templomba. Hivatalosan a deszki papot jelölte ki a budai püspök a közösség élére, de őt nem fogadták el. Vitájuk a pénzügyekből adódott, a szőregiek hiába kérték, számoljon el a vezetőség az államosított iskolaépületükért kárpótlásként kapott közel 22 millió forinttal, nem történt semmi. A pénzt templomrenoválásra akarták költeni, arra rábólintottak a vezetők, el is kezdődött, de a számlákat csak a sajtó bevonásával sikerült kifizettetni. A felújítás befejeződött, még 1,5 millió forint kifizetetlen számlája van a közösségnek pluszmunkákról.

20100923-vladiszavlyev.jpgVladiszavlyev Milán, a közösség egyik vezetője az aktuális helyzetről elmondta: levelekben kértek tájékoztatást a vezetőiktől, de hiába. Nemcsak ezt a költséget szeretnék tisztázni, hanem az eddigieket is, és hogy a kijelölt pópa miért kapott fizetést három évig, holott szertartást nem tarthatott. Emellett a közösség a város egyházügyi alapjára sem pályázhatott, mert a püspökség időközben feloszlatta.

Az örömhír, hogy – bár a pénzügyek nem rendeződtek megnyugtató módon – a püspök szeptembertől új papot nevezett ki Szőregre, a szegedi pópát, Káplán Pavlét. Vele jó a kapcsolat, a közösség lelki békéje helyreállhat. Új fejezet viszont csak az elszámolással együtt nyílhat, vagyis – tette hozzá a közösség vezetője – első lépés, hogy megalakítják az új egyházközséget, hogy érdekeiket képviselni tudják.

Faxon kérték, faxon küldtük el kérdéseinket három éve, tavaly és tegnap is a budai szerb ortodox püspökségnek. Egyszer sem kaptunk választ.

Hároméves komaság

Minden évben megválasztja a szerb közösség az úgy nevezett komát, akit az a megtiszteltetés ér, hogy a búcsúra hozhatja a megszentelt búzából sütött kalácsot. Ez Petrov Milán feladata lett volna három éve, de a búcsú elmaradt, az idén pótolja be. Először fordul elő, hogy valaki három évig koma marad.

Dombai Tünde, delmagyar.hu
Fotó: Frank Yvette /delmagyar.hu