A júniusi rózsaünnep lesz a hattyúdala a jelenlegi épületnek

A jövő évi rózsafesztiválnak már az új kultúrház adhat otthont Szőregen. A jelenlegit elbontják, s a helyén építik meg a modern művelődési házat. A beruházás értéke 100 millió forint.

– Nemcsak Szeged Belvárosát, hanem a külső városrészeket is otthonossá kell tenni. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy fejleszti a csatolt városrészeket is – mondta Újhelyi István országgyűlési képviselő, miközben bemutatta Szőreg leendő művelődési házának terveit. A városrész fejlesztéséhez tartozik, hogy a Rózsák terének kialakítása mellett a régi bányagödörből közösségi park, játszótér lesz.

Egy testvérpár, Sebestyén Tibor és Imre építész irodájának terveit fogadta el az önkormányzat. Az épület 860 négyzetméter alapterületű. A Magyar és a Boldogasszony utca sarkán épül meg, a régi kultúrház helyén. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a munka ideje alatt hol kap majd helyet a könyvtár, illetve a különféle klubok.

Az új épület tervezésénél gondoltak a mozgáskorlátozottakra is, ezért akadálymentesítik azt. A földszintre előcsarnok, kávézó, büfé, könyvtár, egy kisterem és egy közel 250 férőhelyes színházterem, vizesblokk kerül. A nagytermet úgy alakítják ki, hogy a kert felé nyitható legyen, így akár szabadtéri előadásokra is alkalmas lehet.

Az előcsarnok tetőszerkezete pedig – ha az anyagiak megengedik – beépíthető lesz. A jelenlegi beruházás költsége 100 millió forint. Gondot jelent, hogy a szűk utcák miatt egyszerre több autót nem tudnak elhelyezni, valamint parkolónak sincs hely. A mostani művelődési ház utolsó rendezvénye a júniusi rózsaünnep. Ezt követően bezárja kapuit és összepakolják az eszközöket.

– Ha a rózsaünneppel zárunk, akkor a 2005-ös rózsaünneppel avatjuk fel az új épületet – tette hozzá Iványi Aurél önkormányzati képviselő.

Kormos Tibor
Délmagyarország Online, 2004. április 24.